Božinović najavio nastavak jačanja odnosa Hrvatske i SAD-a

07.02.2023.

12:13

Autor: Hina/HRT/D.M.

Davor Božinović obratio se medijima na događanju u organizaciji AmCham-a

Davor Božinović obratio se medijima na događanju u organizaciji AmCham-a

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nastavak jačanja odnosa Hrvatske i SAD-a posebno u programu Global Entry nakon što su za hrvatske građane ukinute vize za ulazak u SAD, ocjenjujući da je Hrvatska postala najpouzdaniji američki parter u regiji.

Gostujući na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCam), Božinović je ocijenio da je jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama palo u drugi plan u javnom prostoru, ali da je proces ukinuća viza bio zahtjevan i vođen paralelno s ulaskom u Schengen.

Hrvati mogu od 23. listopada 2021. godine putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize, putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

- Ne samo da smo ušli na listu zemalja čijim građanima nije više potrebna viza za ulazak u SAD, već smo ušli u privilegirani klub od svega nekoliko europskih zemalja koje će ući u program Global Entry. Program će pomoći onima koji češće putuju, a i s razine države reputacijski znači itekako puno, kazao je Božinović.

Global Entry program je program američke vlade koji omogućuje prethodno odobrenim putnicima iz zemalja u koje imaju najvišu razinu povjerenja brzo carinjenje po dolasku u SAD, objasnio je Božinović.

Naglasio je da upravo ta "pozivnica" za ulazak u Global Entry program pomogla pri završetku pregovora i ulasku u Schengen te da je Ministarstvo unutarnjih poslova povezano na dnevnoj bazi u realnom vremenu s institucijama kao što su FBI, američka agencija za granice i carinu te s tamošnjim Ministarstvom domovinske sigurnosti kroz program praćenja putnika u zračnom prostoru.

Istaknuo je da je Hrvatska sklopila sporazume sa 190 aviokompanija čiji zrakoplovi dolaze ili odlaze iz hrvatskih zračnih luka i to u godinu i pol dana i da je potpisala 14 međunarodnih akata sa SAD-om.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić rekla je da je prošla godina za poslovnu zajednicu donijela velika postignuća, važna za poslovnu zajednicu, kao što su ulazak u Schengen te uvođenje praktički bezviznog režima s SAD-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!