11:15 / 28.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

BP napušta Rosneft i odlazi iz Rusije

BP izlazi iz vlasničke strukture Rosnefta

BP izlazi iz vlasničke strukture Rosnefta

Foto: - / Shutterstock

Britanski naftni i plinski div BP objavio je da zbog ruskog napada na Ukrajinu izlazi iz vlasničke strukture ruske naftne tvrtke Rosneft, raskidajući partnerstvo staro nekoliko desetljeća.

- Duboko sam šokiran i ožalošćen situacijom u Ukrajini i suosjećam sa svima koji trpe. To nas je potaknulo da temeljito preispitamo poziciju BP-a u Rosneftu, rekao je izvršni direktor BP-a Bernard Looney.


Rosneft čini oko polovine BP-ovih rezervi nafte i plina i trećinu proizvodnje, a povlačenje iz 19,75-postotnog udjela stajat će britansku tvrtku do 25 milijardi dolara, priopćili su.


BP će nakon izlaska iz vlasničke strukture Rosnefta uknjižiti bezgotovinski trošak od 11 milijardi dolara u stranoj valuti, a najavili su i dodatnu bezgotovinsku naknadu u iznosu od 14 milijardi dolara. Rosneft više neće biti uključen u njegovu bilancu.


Kompanija je od Rosnefta dobivala prihod u obliku dividendi, koje su u 2021. iznosile oko 640 milijuna dolara, što odgovara otprilike tri posto ukupnog novčanog toka iz poslovanja.


Tvrtka trenutačno u Rusiji ima oko 200 zaposlenih, većinom domaćih radnika, kazao je glasnogovornik BP-a.


Rosneft je za odluku BP-a okrivio "politički pritisak bez presedana", izvijestile su ruske novinske agencije, navodeći da je uništeno 30 godina uspješne suradnje.


Nagli izlazak iz vlasničke strukture Rosnefta dramatičan je potez BP-a koji ima najveća strana ulaganja u Rusiji i pojačat će pritisak na druge zapadne kompanije u toj zemlji, uključujući francuski TotalEnergies i britanski Shell.


Britanski ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng izrazio je u petak zabrinutost zbog BP-ovog poslovanja u Rosneftu, a danas je izrazio zadovoljstvo njegovom odlukom o povlačenju.


 - Ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu mora biti "poziv na buđenje" britanskim kompanijama s komercijalnim interesima u Putinovoj Rusiji, napisao je Kwarteng na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!