12:50 / 10.12.2020.

Autor: Hina

Britanija i Singapur potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sporazum je sklopljen u trenutku kada Britanija i EU nastoje regulirati njihovu trgovinu nakon brexita vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.
Velika Britanija objavila je u četvrtak da je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom, istaknuvši da ponovno postaje velika trgovinska sila.

Sporazum, koji su potpisali britanska ministrica trgovine Liz Truss i njezin singapurski kolega, sklopljen je u trenutku kada Britanija i EU nastoje regulirati njihovu trgovinu nakon brexita vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.

Britanija je glavno odredište za singapurska ulaganja u Europi i jedan od najvećih europskih trgovinskih partnera. Trgovina između dviju zemalja iznosila je 2019. 13,5 milijarda $.

Dogovor s bivšom britanskom kolonijom, koja je stekla neovisnost 1965., velikim dijelom odražava sporazum koji Singapur ima s Europskom unijom, koju je Britanija formalno napustila 31. siječnja.

- 55 godina nakon proglašenja neovisnosti Singapura, Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno postaje u potpunosti neovisna nacija i velika sila u globalnoj trgovini, kazala je Truss tijekom svečanog potpisivanja sporazuma.

U razgovoru za Reuters, Truss je kazala da je Britanija sklopila 56 sporazuma koji su do sada bili obuhvaćeni europskim sporazumima te da radi na njih još nekoliko do kraja godine, uključujući sporazum s Vijetnamom koji bi uskoro trebao biti sklopljen.

Singapur je član transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini CPTPP, kojemu se iduće godine planira pridružiti i Britanija. Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) obuhvaća 11 zemalja - Kanadu, Australiju, Brunej, Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!