Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu

31.03.2023.

12:53

Autor: HRT/Hina/J.L.

Britanski premijer Rishi Sunak

Britanski premijer Rishi Sunak

Foto: Jacob King / REUTERS

Velika Britanija priopćila je da se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu koji obuhvaća 11 zemalja, uključujući Japan i Australiju, kako bi osnažila veze u toj regiji i izgradila globalne trgovinske veze nakon izlaska iz Europske unije.


Premijer Rishi Sunak pristao je pridružiti se Sveobuhvatnom i naprednom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), a njegov ured priopćio je da je riječ o najvećem trgovinskom sporazumu nakon brexita.

- Pridruženje CPTPP-u dovodi Britaniju u samo središte dinamične skupine rastućih pacifičkih ekonomija, rekao je. Istaknuo je da taj sporazum pokazuje stvarne ekonomske beneficije naših sloboda nakon brexita.

Nakon napuštanja europskog bloka Britanija se okrenula izgradnji globalnih trgovinskih veza s geografski udaljenim, ali brzo rastućim ekonomijama.

Ostale zemlje članice CPTPP-a su Brunei, Kanada, Čile, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Britanija je prva nova članica koja se pridružuje toj skupini.

To članstvo nadovezuje se na sadašnje bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini koje Britanija ima s većinom zemalja članica.

Pridruživanjem CPTPP-u, objašnjava London, ukidaju se carine na automobile, alkoholna pića i mliječne proizvode, što bi na godišnjoj razini, dugoročno gledajući, značio doprinos ekonomiji u iznosu od 2,2 milijarde američkih dolara.

Iako je riječ o skromnom broju, analitičari tvrde da je za britanske kompanije važno da ondje budu prisutne. Prognozira se, naime, da će ta regija gospodarski rasti dvostruko brže od Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!