Britanska flota iz Rijeke

26.12.2020.

22:26

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/More/I.Z./More

default error photo
Riječka tvrtka Navis posluje s više od 60 vodećih svjetskih brodogradilišta u 22 zemlje.
Upoznajte Sir Davida Attenborougha, perjanicu britanske flote za istraživanje polarnih krajeva. Nakon probne vožnje u prosincu, početkom sljedeće godine  kreće na testnu vožnju na Arktik, a do kraja godine i na prvo polarno istraživanje. Kompletna dokumentacija od projektne do izvedbene djelo je inženjera riječke tvrtke Navis.

Radili su vrijedno ovi mladi ljudi iz svog riječkog ureda ali i u brodogradilištu Birkenheadu u Velikoj Britaniji. Plovilo je predano Vijeću za istraživanje prirodnog okoliša, kojim upravlja Britansko antarktičko istraživanje za potrebe istraživanja i logističke podrške, no prema potrebi može se i proširiti njegova funkcija.

Riječka tvrtka Navis posluje s više od 60 vodećih svjetskih brodogradilišta u 22 zemlje. Osnivač Siniša Reljić kaže kako sudjelovanje u pet godina dugoj izgradnji istraživačkoga broda smatra krunom rada. Sate i sate rada na ovom projektu provela je i Dora Rožić jedna od dvadesetak žena magistri strojarstva  koja se bavi izradom tehničke dokumentacije za gradnju brodova.

Rožić je kazala da je posao zahtjevan, ali ga voli raditi. S njom se slažu i ostali zaposlenici Navisa. Razlike između rada i zahtjeva koje su stavljene pred mlade ljude od prije nekoliko desetljeća i danas - ogromne su.

A novih programa i projekata u ovoj uspješnoj tvrtki ne nedostaje. Unatoč pandemije koronavirusa i za mnoge nepovoljnim poslovnim rezultatima, tvrtka Navis dio norveške grupacije Kongsberg, uskoro će raditi na projektu broda za prijevoz žive ribe u španjolskom brodogradilištu.

Cijeli prilog pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!