BoE intervenira zbog slabljenja funte, otkupljuje državni dug

28.09.2022.

15:51

Autor: Hina/J.L.

Slabljenje funte

Slabljenje funte

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Britanska središnja banka (BoE) najavila je da će do sredine listopada otkupljivati državni dug kako bi stabilizirala financijska tržišta i zaustavila pad funte koju je poljuljala najava opsežnog zaduživanja države radi poticanja gospodarstva.

Kada bi se poremećaji na tržištu nastavili ili čak pogoršali, to bi značilo veliki rizik za financijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva i dovelo bi do nepotrebnog pooštravanja uvjeta financiranja i smanjenja kreditnog toka realnom gospodarstvu, priopćila je BoE.

"Cilj je otkupa obveznica normalizacija stanja na tržištu, poručili su. Kupovine će se provoditi u opsegu potrebnom da se postigne takav ishod", naglasili su.

Prinosi na 30-godišnje britanske državne obveznice premašili su u srijedu ujutro pet posto po prvi puta od 2002., budući da su ulagači pokrenuli val prodaja nakon najave vlade o opsežnom zaduživanju.

Nakon najave središnje banke prinosi su nakratko pali i za pola postotnog boda.

BoE je u srijedu poručila i da i dalje planira smanjiti vrijednost portelja državnih obveznica za 80 milijardi funti u idućih 12 mjeseci, ali je zbog situacije na tržištu odgodila početak prodaje.

Problematična strategija

Međunarodni monetarni fond (MMF) i agencija za kreditne rejtinge Moody's kritizirali su planove novog britanskog ministra financija Kwasija Kwartenga, poručivši mu da bi trebao preispitati politiku koja je izazvala pad vrijednosti britanske imovine u proteklim danima.

Kwarteng je u petak izložio plan smanjenja poreza i ogromnog povećanja zaduživanja koji bi, kako vjeruje, trebali udvostručiti stopu rasta britanskog gospodarstva.

Vlada će istodobno u idućih šest mjeseci subvencionirati račune za energiju kućanstava i poduzeća u vrijednosti 60 milijardi funti.

MMF je upozorio da će prijedlozi, koji su u ponedjeljak srušili funtu na najnižu razinu prema dolaru otkada se njome počelo trgovati, od samo 1,0327 dolara, vjerojatno produbiti nejednakost.

- S obzirom na povišene inflatorne pritiske u mnogim zemljama, uključujući UK, u ovom trenutku ne preporučujemo velike i neciljane pakete fiskalnih mjera jer je važno da fiskalna politika ne radi mimo monetarne politike, rekao je neimenovani dužnosnik MMF-a.

Moody's je bio oštriji. "Veliko smanjenje poreza bez odgovarajućeg pokrića novim prihodima negativno će utjecati na ocjene britanskog državnog duga", poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!