Britanski viceguverner: Svjestan sam da naši potezi otežavaju položaj građana

24.11.2022.

18:24

Autor: HRT/Hina/J.L.

Britanski viceguverner Dave Ramsden

Britanski viceguverner Dave Ramsden

Foto: Toby Melville / REUTERS

Svjestan sam da podizanje kamatnih stopa u Britaniji zadaje dodatne teškoće milijunima kućanstava i poduzećima u uvjetima krize životnog standarda, izjavio je viceguverner središnje banke (BoE) Dave Ramsden.

- Sklon sam dodatnom podizanju kamatnih stopa, ali razmotrit ću argumente za njihovo smanjenje kada inflacija, koja se otela kontroli, više ne bude razlog za zabrinutost, rekao je Dave Ramsden na konferenciji u Londonu.

Konferenciju su organizirali Macro Money Finance Society i King's Business School u sastavu londonskog King's Collegea.

- Godina 2022. bila je vrlo izazovna za britansko gospodarstvo. Milijuni kućanstava i poduzeća jako trpe zbog krize životnog standarda. Kao član odbora središnje banke za monetarnu politiku (MPC), svjestan sam da naši potezi dodaju nove teškoće onima koje je izazvala aktualna kriza. Koliko god izazovne bile kratkoročne posljedice po britanskog gospodarstvo, MPC mora poduzeti potrebne korake u monetarnoj politici kako bi vratio inflaciju na ciljanih, održivih 2% u srednjoročnom razdoblju, dodao je.

U listopadu inflacija je u Britaniji dosegnula 11,1%, potaknuta snažnim rastom cijena hrane i energije.

- Središnja banka morala je podizati kamatne stope u svijetu obilježenom pojačanom neizvjesnošću. Jako smo brzo podizali kamatnu stopu za banke u proteklih godinu dana, a dosadašnje iskustvo pokazuje da promjena kamatnih stopa obično postigne najveći učinak na inflaciju tek nakon otprilike 18 do 24 mjeseca, ustvrdio je britanski viceguverner

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!