Britansko gospodarstvo neočekivano poraslo

11.08.2023.

10:31

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Motortion Films / Shutterstock

Britansko gospodarstvo neočekivano je poraslo u drugom tromjesečju i to za 0,2 posto, no i dalje je jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje se još nije uspjelo vratiti na razinu prije pandemije, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci. Ekonomisti su, naime, očekivali da će britansko gospodarstvo u prethodnom tromjesečju stagnirati.

- Akcije koje poduzimamo u borbi protiv inflacije počinju djelovati, što znači da postavljamo snažne temelje potrebne za rast gospodarstva, rekao je britanski ministar financija Jeremy Hunt

Iako je Velika Britanija do sada uspijevala izbjeći recesiju, za razliku od eurozone njezina gospodarska izvedba poprilično je loša od početka pandemije koronavirusa. Naime, to je gospodarstvo unatoč rastu u drugom tromjesečju bilo i dalje za 0,2 posto ispod razine s kraja 2019. godine.

S druge strane, njemačko gospodarstvo je za 0,2 posto iznad razine s kraja 2019. godine. Francusko i talijansko gospodarstvo su za 1,7 odnosno 2,2 posto iznad predpandemijske razine, dok je američko gospodarstvo za 6,2 posto iznad razine prije pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!