Britansko gospodarstvo u 2020. zabilježilo najveći pad BDP-a u posljednjih 300 godina

22.08.2022.

14:36

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tom Nicholson / PIXSELL

Velika Britanija u 2020. godini zabilježila je najveći gospodarski pad u posljednjih 300 godina, suočena s posljedicama pandemije COVID-a, a pad aktivnosti bio je i mnogo veći nego u ostalim vodećim svjetskim ekonomijama, pokazuju u ponedjeljak objavljeni ažurirani službeni podaci.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je u 2020. godini 11 posto, objavio je u ponedjeljak Ured za nacionalnu statistiku (ONS), što je najveći gospodarski pad još od 1709. godine, prema povijesnim podacima koje vodi Bank of England.

ONS je tako revidirao naniže svoju raniju procjenu o padu gospodarstva u toj 2020. za 9,3 posto, što je bio najveći gospodarski pad od Prvog svjetskog rata. Nova procjena ONS-a pokazuje da e Britanija u 2020. pretrpjela najveći pad BDP-a od "Velikog mraza" 1709. godine.

I prije ove posljednje revizije, britanski gospodarski pad od bio najveći u 2020. unutar grupe razvijenih zemalja G7, a posljednja ga revizija naniže čini većim i od pada španjolskog BDP-a za 10,8 posto.

Britansko se gospodarstvo u međuvremenu, u 2021. uspjelo snažno oporaviti. No, brzi rast inflacije i posljedično zaoštravanje monetarne politike prijete da to gospodarstvo krajem godine ponovno uđe u recesiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!