Prijevoznici: Britansko upozorenje zbog napada u taksijima poražavajuće za Hrvatsku

17.08.2023.

10:19

Autor: Hina/HRT/A.V.

Taxi

Taxi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ceh prijevoznika pri županijskoj Obrtničkoj komori Split smatra poražavajućim za imidž Hrvatske upozorenje koje je britansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo svojim državljanima zbog rizika od seksualnih napada u taksi prijevozu prilikom putovanja u Hrvatsku.

Ceh prijevoznika u priopćenju je ustvrdio kako britansko upozorenje smatraju poražavajućim za imidž Hrvatske kao sigurne turističke destinacije i dodaju da je ugroza sigurnosti putnika i drugih sudionika u prometu izravna posljedica manjkavosti izmjena i dopuna lošeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Poručuju da kao Ceh prijevoznika pri Obrtničkoj komori najveće turističke županije u Hrvatskoj po tko zna koji put javno upozoravaju na činjenicu da vlada, ali ni resorno ministarstvo nemaju pravu informaciju koliko na našim prometnicama ima taksi vozila u određenom trenutku. 

- Naš prijedlog prilikom izmjena i dopuna Zakona o upisu registracije vozila u taksi dozvolu odbijen je i zato danas temeljem kopije jedne taksi dozvole na ulicama prometuje nepoznat broj taxi vozila. Astronomske cijene koje zabavljaju javnost u jeku turističke sezone tek su kap u moru stvarnih problema prouzrokovanih ovim zakonom. Tko sjedi za volanom i tko vozi naše sugrađane pa tako i turiste koji dolaze u Hrvatsku očito nije predmetom interesa odgovornih u resornom ministarstvu, navode u priopćenju.

Nastavljaju da bi upozorenje britanskog ministarstva vanjskih poslova svojim sugrađanima trebalo biti upozorenje Vladi Republike Hrvatske, a "kupovina socijalnog mira očiglednim izlaskom u susret raznim aplikacijama" nije i ne smije biti važnija od sigurnosti putnika i svih ostalih sudionika u prometu.

- Ovakvi slučajevi koji bacaju sjenu na cjelokupnu državu kao sigurnu turističku destinaciju opravdan su razlog za hitne izmjene i dopune lošeg zakona, poručuju iz Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!