21:27 / 23.03.2019.

Autor: HRT

Brkić: Investicijski rejting dobra vijest, ali nema mjesta euforiji

-

-

Foto: - / -

Jedna od najvećih svjetskih rejtinških agencija, Standard and Poors, povisila je hrvatski rejting na investicijsku razinu, nakon više od šest godina, a o tome je bilo riječi u HRT-ovoj emisiji "Tema dana".
Jedna od najvećih svjetskih rejtinških agencija, Standard and Poors, povisila je hrvatski rejting na investicijsku razinu, nakon više od šest godina, a o tome je bilo riječi u HRT-ovoj emisiji "Tema dana".

Zvonimir Savić
, posebni savjetnik premijera kazao je da je Hrvatska podizanjem neinvensticijskog rejtinga (BB+) ušla u kategoriju onih država koje imaju investicijski rejting (odnosno BB-).

Prof. dr. sc. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu rekao je da je podizanje rejtinga Hrvatske dobra vijest.

- Prema mom sudu nije to ništa senzacionalno i ništa tako radikalno neće se dogoditi na bolje, a niti na gore. Za očekivati je u nekom srednjem roku pad kamatnih stopa. Moglo bi se očekivati i pojačan interes investitora. To je definitivno dobro. Ali se s time još nisu počeli rješavati fundamentalni problemi hrvatskog gospodarstva niti se time to može rješavati. Radi se o bonitetu države, kreditnoj sposobnosti na srednji, odnosno dugi rok. 

Savić je pak izjavio da je novi rejting izuzetno pozitivna vijest.

- Podizanje rejtinga na razinu investicijskog i to prvi put nakon 2012. godine potvrđuje se da je Hrvatska zadnjih nekoliko godina provodila pozitivan smjer. Važno je reći da je Hrvatska od kraja 2012. godine izgubila rejting, početkom 2014. je dodatno pao, a krajem 2016. već su bile prve naznake stabilizacije i očekivanja pomicanja prema gore. Rejting je podignut početkom 2018. godine, ali smo tada još uvijek bili neinvesticijski rejting, da bi sada nakon malo više od šest godina bio podignut na investicijski, dodaje Savić.

Kazao je i da je brodogradilište Uljanik spomenuto u izvješću agencije S&P te da je ono potencijalni rizik i radi pritisak na proračun. "Može se negativno odraziti ukoliko se situacija u Uljaniku zakomplicira".

Brkić smatra da je jednoznačno teško odgovoriti na to zalaže li se radije za restrukturiranje brodogradilišta Uljanik ili pak za stečaj.

- Stečaj je jeftiniji od restrukturiranja. Ali je li to srednjoročno i dugoročno dobro, upitao je. Ako pogledate iskustvo brodogradnje u Hrvatskoj od njezine samostalnosti i vidite iznose novca upumpane u brodogradnju, pa vidite gdje se danas nalazimo, onda je pitanje da li se uopće može to restrukturirati. Brodogradnja je u Hrvatskoj devastirana zadnjih 30-ak godina, kazao je. 

Savić je najavio da bi agencija Moody's potkraj travnja mogla objaviti svoj stavo o razini rejtinga Hrvatske, a agencija Fitch u lipnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!