09:43 / 02.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Brkić: Zašto je RH među državama s najviše tranzicijskih problema?

-

-

Foto: - / -

Može li se naše gospodarstvo riješiti tradicije socijalističke ekonomije gdje država vodi glavnu riječ u upravljanju javnim poduzećima. Kako izbjeći državni intervencionizam spašavanje tvrtki novcem poreznih obveznika i građana.
O tome je li moguće u Hrvatskoj proizvesti bilo kakav proizvod za izvoz bez
državne subvencije u HRT-ovom Studiju 4 govorio je p
rof. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Moguće je i pitanje je koliko se to čini i ako ne, zašto se to ne čini. Treba pogledati neke naše susjede ili zemlje koje su prije bile socijalističke odnosno komunističke gdje su imale puno grublji i čvršći oblik diktature proleterijata pa su danas vrlo uspješne zemlje, kao npr. Češka, Baltičke zemlje, Poljska…
Treba se postaviti pitanje zašto Hrvatska cijelo vrijeme u ovoj tranziciji spada u zemlje sa najvišim tranzicijskim problemima. Mi smo najduže izlazili iz recesije. Postavlja se pitanje koje su to specifične karakteristike hrvatskog gospodarstva, društva, politike da imamo takve rezultate", rekao je Brkić.

Osvrnuo se i na Uljanik, rekavši da rezultati govore da je kriva loša politika. "Pitanje je što radimo. Kakav je to modus operandi koji hrvatska ekonomija odnosno hrvatsko gospodarstvo pod utjecanjem hrvatske politike čini."

Govoreći o brodogradnji 70.- 80. godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj, koja je u sklopu Jugoslavije bila među tri najveće u svijetu, rekao je "da smo tada bili na vrhu tadašnjih tehnoloških znanja, inovacija, i inovativnih tehnoloških rješenja. Mogli smo kontrolirati dobar dio tržišta i odgovarati tadašnjim potrebama tržišta. To se u međuvremenu promijenilo. U to vrijeme brodogradnja je bila subvencionirana svugdje u svijetu, ali to se vrijeme promijenilo. Neki iz tog kluba su i dalje u vrhu - Južna Koreja, Japan, Kina, neke su zbrisane s te karte, a mi smo očito ostali u tom vremenu."

Komentirajući Petrokemiju, rekao je da je ona definitivno izbjegla sudbinu Uljanika, ali da ćemo vidjet što će se događati u vremenima koja dolaze. "Problemi u Petrokemiji bili su veliki i višeslojni. U ovom trenutku je sigurno da je taj najveći problem, pitanje njihovog općeg opstanka, riješen. Što će biti nitko ne može pouzdano reći, ali pitanje je hoćemo li nastaviti raditi na način kako smo radili do sada ili ćemo mijenjati svoje pristupe i politike. Ali samim time što je nešto privatizirano ne mora biti i dobro. Može biti i dobro i loše", zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!