Brnjac za HTV: Mnogi čimbenici utječu na razvoj turizma, ključni su resursi

10.05.2023.

19:46

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Foto: Dnevnik / HRT

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da je hrvatskom turizmu gastronomija u posebnom fokusu, odnosno hrvatski turizam puno ulaže u gastronomiju i enologiju. Tako podižemo kvalitetu turističke destinacije, kao i ponudu. 

Brnjac se osvrnula i na novi Zakon u turizmu. 

 Sve veći broj mladih uključuje se u razvoj gastronomije


Naglasila je da joj je drago što se sve veći broj mladih uključuje u razvoj gastronomije.

Brnjac je istaknula kako je kroz Strategiju održivog turizma kroz Akcijski nacionalni plan ugostiteljima na raspolaganju za zelenu i digitalnu tranziciju 1.6 milijuna vrijednosti poziva.

Time im se omogućuje nabava nove, zelene, ali i digitalne opreme. Treba voditi računa i da se organiziraju razni festivali gastronomskih sadržaja. 

Nema jedinstvenog recepta za razvoj turizma


Brnjac je komentirala novi Zakon o turizmu. Rekla je da je novi Zakon dio sveobuhvatne reforme održivog upravljanja turizmom.

Dodala je da zakon dolazi u pravo vrijeme, te da se mora voditi računa o osnovnim resursima.

Zakon se počeo raditi prije nešto više od godinu dana. Napravljena je detaljna analiza što se događa na ostalim tržištima, odnosno zemljama.

Poručila je kako nema jedinstvenog recepta za razvoj turizma. Na to utječu mnogi čimbenici. Ključni su resursi, voda, električna energija i slično.

Brnjac je naglasila da je novi Zakon krovni, te da su vrlo važni lokalni dužnosnici za razvoj određene destinacije.  

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!