Brnjac: Kvalitetan turizam samo s kvalitetnim i zadovoljnim radnikom

07.06.2022.

16:09

Autor: V.K./HRT/Hina

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u utorak da Hrvatska može imati kvalitetan turizam samo uz kvalitetne i zadovoljne radnike, istaknuvši da Ministarstvo problem nedostatka radne snage rješava dugoročno kroz stipendije.

Brnjac je u ACI marini Dubrovnik održala sastanak s turističkim dionicima u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Razgovarali smo o sezoni i ulaganjima u turizmu, a predstavili smo i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Završeno je e-savjetovanje za javnu turističku infrastrukturu i ovaj tjedan počinje za privatnu. Razgovarali smo i o sredstvima iz višegodišnjeg financijskog okvira koja će biti namijenjena upravo turizmu, izjavila je Brnjac nakon sastanka.

Osvrnuvši se na problem nedostatka radne snage u turizmu, kazala je da Ministarstvo odobrava stipencije za učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Pritom je podsjetila da je iznos stipendije povišen s 1.200 na 2.000 kuna.

- Pritom smo rasteretili poslodavce jer 70 posto tog iznosa plaća Ministarstvo. Time dugoročno vodimo računa da imamo što veći broj naših učenika u turističkom sektoru. Oni se na taj način vežu za tvrtke i ostaju tamo. Uz to, NPOO donosi novi program usavršavanja u konkretnim znanjima koja su hitno potrebna turističkom sektoru, rekla je Brnjac.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je potrebno ubrzati postupak zapošljavanja radne snage u turizmu iz trećih zemalja.

- Razumijemo da se provjere trebaju raditi, ali ćemo zajednički to pokušati ubrzati prema MUP-u, rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako su trenutni turistički rezultati zadovoljavajući, jer je ostvareno 65 posto turističkog prometa iz 2019. godine.

- Želimo dosegnuti 80 posto i mislimo da je to realno i moguće. Želimo vjerovati da će se sezona nastaviti ovako kvalitetno. Zrakoplovi su puni i to je jako dobro za naš turizam, izjavio je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su veliki izazovi za turizam pandemija, rat u Ukrajini i poskupljenja.

- Svi su ti izazovi pred nama i bilo koji poremećaj globalnog tržišta izravno utječe na osjetljivi turizam. Trenutno smo na 65 posto turističkog rezultata i vjerujem da brodimo u dobrom smjeru, poručio je Franković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!