16:11 / 10.01.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./HRT

Brodosplit gradi brodove s Fincantierijem

-

-

Foto: - / -

U splitskom brodogradilištu počeo je ukrcaj sekcija broda za talijansku brodograđevnu kompaniju Fincantieri - najveću u Europi.
U splitskom brodogradilištu počeo je ukrcaj sekcija broda za talijansku brodograđevnu kompaniju Fincantieri - najveću u Europi.

Trajat će to satima... S pomoću golemih dizalica dva dijela broda, teška ukupno 650 tona, najprije će se ukrcati na barže, a zatim otegliti do brodogradilišta u Monfalconeu, na sjever Jadrana. Sve se to radi za talijanskoga naručitelja.

Grupacija Fincantieri četvrta je po veličini u svijetu - imaju 10 000 zaposlenih, ali ono što sami ne stignu - naruče drugdje.

Dvije mega sekcije izgrađene u Splitu dijelovi su pramca budućega kruzera - spojit će se u Monfalconeu, najvećem Fincatierijevu brodogradilištu u Italiji.      

- Jedna sekcija je teška 305 tona, druga je teška 355 tona. Sam pomorski dio transporta će trajati 43 sata, dok se dotegli do luke u Italiji, a transport ćemo obavit s modularnim transporterima kao i dosad, rekao je Milan Simić, voditelj transporta u Brodosplitu.

Nastavak je ovo vrlo uspješne petogodišnje suradnje s brodograđevnim divom. Brodosplit im je dosad isporučio tridesetak sličnih sekcija. Ono što Talijani ne mogu ili ne stignu - naruče u manjim brodogradilištima u Hrvatskoj ili Rumunjskoj. Dobro jednima, dobro drugima.

- Za jedno petnaestak dana pripremamo novu isporuku, dakle, ta jedna suradnja će se nastaviti i ona je nama izuzetno značajna jer nam dodatno popunjava kapacitete, naglašava Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

U škveru je kao u mravinjaku - trenutačno opremaju i grade - tri broda.

- Knjiga narudžbi je puna; 14 brodova i niz ovakvih ugovorenih poslova do 2023. Za dvije tisuće i četiristo radnika, koliko ih svakodnevno radi u Brodosplitu-više nego dovoljno, ističe Jurišić.

No nedostaje domaće radne snage pa je na navozima sve više stranaca.

- Svi su vrlo sretni ovdje jer je lijepo vrijeme, a imamo i smještaj unutar Brodosplita, govori Sanjay Thomas, zavarivač iz Indije.

Sanjay je jedan od 150 Indijaca, koliko ih za kruh zarađuje u splitskome škveru. Prvi su put za Hrvatsku čuli kada su Vatreni osvojili srebro u Rusiji - za njih je ovo obećana zemlja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!