Brodosplit izgradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru

15.11.2022.

13:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Plutača Ocergy

Plutača Ocergy

Foto: Priopćenje / Brodosplit

 Splitski Brodosplit je za tvrtku Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy, izradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru, izvijestili su iz Brodosplita.

U luci splitskog brodogradilišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Data, inovativne plutače za prikupljanje bioraznolikosti i metocean podataka koja je izgrađena za naručitelja tvrtku Ocergie, francuske podružnice američke tvrtke Ocergy, navodi se u priopćenju.

Inovativna plutača prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje niza podataka, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta.

Plutača će biti će postavljena u blizini jedne od vjetrovitih makro-zona u Sredozemnom moru kod južne Francuske.

Iz Brodosplita navode da je pilot jedinica, dio Ocergijevog projekta "Blue Oracle" (plutače s Lidarom-optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu) dobila odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u francuskoj regiji Occitanie.

- Plutača OCG-Data nije samo sastavni dio našeg poslovnog plana, već je i prvi korak u razvoju naše 'OCG-Wind FOW' platforme, ističe izvršni direktor tvrtke Ocergy Dominique Roddier, dodajući da je Ocergy mlada tvrtka ali im je ambicija da budu jedan od lidera u Floating Wind Foundation Design (offshore rješenja za vjetroelektrane na moru).

Unatoč financijskim problemima s kojima ste u Brodosplitu suočeni, izuzetno smo zahvalni na punom angažmanu vašeg tima i radnika i jako zadovoljni s izvrsnim poslom koji je Brodosplit napravio u izrade naše platforme, izjava je Roddiera koja se prenosi u priopćenju.

Roddier vjeruje i da tvrtke kao Brodosplit mogu imati značajnu ulogu u energetskoj tranziciji i biti snažan pokretač komercijalnog razvoja FOW industrije, ne samo za projekte na Mediteranu nego u cijeloj Europi.

Iz Brodosplita također navode kako taj ugovor, osim poslovne, ima i stratešku važnost, jer na taj način splitsko brodogradilište postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija za offshore vjetroelektrane na području jugoistočne Europe i Mediterana.

Izradom plutače za Ocergy Brodosplit dokazuje svoje mogućnosti na wind offshore tržištu te je uskoro realno za očekivati potpisivanje novih ugovora za izradu platformi, što podrazumijeva isporuku konstrukcija s godišnjim utroškom čelika većim od 100.000 tona u razdoblju do 2030. godine, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!