14:21 / 30.01.2020.

Autor: HRT

Brodosplit: Novi mega transport sekcija za grupaciju Fincantieri

Foto: Brodosplit

Foto: Brodosplit

Foto: - / -

Ukrcajem na baržu za transport velikih tereta u Brodosplitu je obavljena još jedna isporuka mega sekcija za putničke brodove MSC Cruises i Carnival Cruises.
Ukrcajem na baržu za transport velikih tereta u Brodosplitu je obavljena još jedna isporuka mega sekcija za MSC Cruises putnički brod koji se gradi u Monfalconeu i Carnival Cruises putnički brod koji se gradi u Margheri kod Venecije u Italiji. 

Radi se o složenim dijelovima brodskog trupa pramčanog dijela broda i to mega sekcija pramca s elementima veza i sidrenja za MSC Cruises putnički brod, i pramčani bulb, najistaknutija struktura pramca za Carnival Cruises. Ukupne težine preko 1.100 tona čelika opremljenih cjevovodima, komunikacijama, elementima veza i sidrenja, prolazima za energetiku i automatiku, grotlima i bokaportama.

Jedna od sekcija, pramčani bulb sekcija oznake G1 je dužine 23 m, širine 10 m, visine 11 m i težine 352 tone, dok je druga sekcija pramca oznake H3 dužine 33 m, širine 41 m, visine 11 m i težine 780 tona.

Ukrcaj je obavljen horizontalnim transportom na baržu s 4 linije samohodnih modularnih transportera velike nosivosti (SPMT), svaka pojedinačno s 20 osovina, koji do sada u Hrvatskoj nitko nije izvodio.

Obavili su ga "Brodosplitove" tvrtke Transportna sredstva i Plovne dizalice koji su se specijalizirali za ovakvu vrstu transporta i manipulacija s ekstremno teškim teretima na kopnu i na moru i potvrdili jedan od najvećih inženjerskih potencijala u regiji.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!