07:13 / 31.12.2018.

Autor: Hina

Broj zaposlenih u industriji manji za 2,8 posto na godišnjoj razini

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupan broj zaposlenih u industriji u studenom je bio manji za 0,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine smanjen za 2,8 posto.
Ukupan broj zaposlenih u industriji u studenom je bio manji za 0,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine smanjen za 2,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u studenom u odnosu na listopad, razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 2,5 posto, te u proizvodnji tekstila, za 1,8 posto. Istodobno je indeks zaposlenosti najviše pao u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 1,6 posto.

Godišnja usporedba pokazuje najveći rast zaposlenosti u studenom u odnosu na isti lanjski mjesec u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 17,5 posto, te u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 6 posto.

Najveći pad zaposlenosti zabilježen je, pak, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 15,7 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do studenog 2018. veća je za jedan posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.

Ti podaci pokazuju i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već peti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji. No, pad je manji nego mjesec dana prije, s obzirom da je u listopadu proizvodnja potonula 2,4 posto na godišnjoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!