Brojne hrvatske tvrtke u ovoj godini bilježe izvrsne poslovne rezultate

01.08.2021.

07:00

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Dobri rezultati

Dobri rezultati

Foto: Dnevnik / HRT

Brojne hrvatske tvrtke u ovoj godini imaju izvrsne poslovne rezultate, ali i planove za širenje. Pokazuju to nedavno objavljeni rezultati za prvih 6 mjeseci tvrtki poput Atlantica, Erikssona Nikole Tesle ili Končara. Također, primjetan je novi trend prikupljanja kapitala putem Zagrebačke burze. M+ Grupa tako će prikupljenih 105 milijuna kuna iskoristiti za kupnju drugih tvrtki, ali i organski rast. 

Prije samo 5 godina M+ Grupa imala je 200-ak zaposlenih, a danas ih ima 8 tisuća u 9 zemalja. Za druge kompanije iz Zapadne Europe i SAD-a vode poslove nabave, prodaje, komunikacije s klijentima. Da bi nastavili rast i kupnju novih tvrtki, na Zagrebačkoj su burzi prikupili 105 milijuna kuna.  

Mi smo u zadnjih 3 godine akvizirali 14 kompanija, i nastavit ćemo sigurno u tom smjeru. Doduše sad veliki fokus stavljamo na organski rast koji je značajan u zadnjih godinu dana ali sigurno da ćemo i dio ovih dobivenih sredstava uložiti dalje u nove akvizicije, spajanja, što u regiji što u Zapadnoj Europi i dalje, rekao je Tomislav Glavaš, glavni i izvršni direktor M+ Grupe.

Na Zagrebačkoj burzi njihova je dionica u dvije godine utrostručila vrijednost pa je financiranje putem javne ponude dionica bio logičan slijed. 

- Tradicionalno bankarsko financiranje ustvari nije dizajnirano za takve neke brze skokove u rastu i drago nam je da se pokazalo da Zagrebačka burza ima i dovoljno kapitala i znanja da bi takav rast hrvatskih kompanija omogućila, naglasiIa je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Brojne hrvatske proizvodne i tehnološke kompanije objavile su polugodišnje rezultate.

- Izvješća u velikom dijelu pokazuju dobre rezultate, rast prodaje i profitabilnosti i to nam pokazuje da imamo taj značajan oporavak u prvih 6 mjeseci ove godine, rekla je Gažić. 

Na burzi se s nestrpljenjem čekaju rezultati turističkih tvrtki nakon najvažnijih ljetnih mjeseci. A o ljetnim, turističkim mjesecima ovisit će i naš rast BDP-a.

- Mi i dalje kao Vlada stojimo pri procjeni rasta 5,2 posto za ovu godinu. Znamo da su pojedine institucije od HNB-a do drugih domaćih i stranih analitičara revidirali na više, znači na bolje, procjene za ovu godinu. Mi i dalje stojimo pri ovoj procjeni, istaknuo je Zdravko Marić, ministar financija.

A dok čekamo rezultate turističke sezone, dobro je znati da mnoge građevinske, proizvodne i tehnološke tvrtke ostvaruju izvrsne rezultate i čvrst su oslonac gospodarskog rasta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!