17:52 / 27.07.2018.

Autor: HRT

Bruse se detalji porezne reforme

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi detalji najavljene porezne reforme, koja na snagu stupa od Nove godine, bit će poznati početkom idućeg tjedna.

Svi detalji najavljene porezne reforme, koja na snagu stupa od Nove godine, bit će poznati početkom idućeg tjedna. Najviše se čekaju odgovori na dva pitanja: hoće li se smanjiti PDV te koliko će biti porezno rasterećenje plaća?

Ključne konture porezne reforme trebale bi izgledati ovako - opća stopa PDV-a ostaje 25%, ali se PDV na poljoprivredne proizvode smanjuje na 13%. Također, manji će biti porezi i doprinosi za plaće. Ministar financija zasad ne ulazi u detalje, ali najavljuje nastavak poreznog rasterećenja koje je u protekle dvije godine iznosilo gotovo 4 milijarde kuna.

Tako da možemo sve skupa zbrojiti na jedan pozamašni iznos, da i gospodarstvo i građane rasteretimo poreza i opterećenja" rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Koalicijski partner HNS zadovoljan što će promjene ići u smjeru smanjivanja troškova rada. Preciznije, prag za oporezivanje po najvišoj stopi od 36% povećat će se s dosadašnjih 17.500 na najmanje 25.000 kuna.

"Zato smo i u ovom valu razgovora inzistirali da se promijeni oporezivanje kod stope od 36%, a sve s ciljem zadržavanja visokoobrazovanog kadra u zemlji" rekao je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Tomislav Stojak.

Sindikati podupiru smanjivanje PDV-a na hranu, no ističu da je trebalo voditi više brige o srednjem sloju i najsiromašnijima.

"Treba značajno povećati minimalnu plaću i treba značajno povećati sve ostale plaće. To je jedino jamstvo za liječenje mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, za povećanje kupovne moći" rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ukidanjem doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu smanjit će se troškovi poslodavcima. Iako to ne mora automatski značiti i više plaće za radnike, analitičari vjeruju da će većina poslodavaca ići u tom smjeru.

"Kad se mnoštvo poslodavaca suočava s manjkom radne snage, kad nedostaje radnika, vjerujem da će se jedan dobar dio toga što se oslobodi kroz niže troškove rada ipak preliti i na povećanje neto plaća" rekao je glavni ekonomist OTP banke Zdeslav Šantić.

No istodobno se planira i povećanje doprinosa za zdravstvo s 15 na 16,5%, pa u oporbi vjeruju da ni radnici ni poslodavci reformu neće osjetiti.

"Reforma nema smisla, jer na kraju kad gledate bruto plaću od 10.000 kn, to znači da će poslodavci dobiti negdje oko 60 kn, pa vi meni recite što će oni napraviti s tih 60 kn i kako će se to rasteretiti rad sa 60 kn" rekao je predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

"Nemaju jednu suvislu politiku, nemaju razrađene korake što prvo, što drugo, što treće, nego nastupaju paušalno" rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

O predloženim će mjerama raspravljati Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak, a zatim i koalicijski partneri dan poslije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!