Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura

06.07.2022.

09:11

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na godišnjoj razini, bruto inozemni dug povećan je za 1,72 miliarde kuna ili gotovo 4 posto, dok je na mjesečnoj razini smanjen za 99 milijuna eura.

U odnosu, pak, na kraj 2021. godine, bruto inozemni dug je uvećan za 631 milijun eura ili 1,4 posto.

Kako navode iz HNB-a, to je rezultat rasta duga svih domaćih sektora osim središnje banke, čije je stanje bruto inozemnog duga smanjeno za pola milijarde eura zbog pada obujma repo poslova.

S druge strane, svoj su bruto inozemni dug povećale kreditne institucije za 0,6 milijardi eura, zatim ostali domaći sektori, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima u inozemstvu, za 0,3 milijarde eura te država, za 0,2 milijardi eura.

- Unatoč rastu duga u apsolutnom iznosu, snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju rezultirao je poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti za 1,2 postotna boda u odnosu na kraj 2021. te je na kraju ožujka 2022. iznosio 76,7 posto BDP-a, ističu iz HNB-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!