13:05 / 18.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Brži i lakši pristup financiranju poljoprivrede

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su sporazum s HAMAG-om i HBOR-om, koji omogućuje novi oblik potpore iz Programa ruralnog razvoja.
Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su sporazum s HAMAG-om i HBOR-om, koji omogućuje novi oblik potpore iz Programa ruralnog razvoja. Potpisivanjem sporazuma o financiranju pokrenut će se financijski instrumenti koji će omogućiti brži i lakši pristup financiranju za ulaganja u rast i razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora. Potpisivanju je nazočio premijer Andrej Plenković.

Sporazum o financiranju provedbe financijskih instrumenata - novi model kreditiranja u poljoprivredi potpisali su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec.

"Ovaj novi instrument koji se oslanja i na sredstva iz EU fonda za poljoprivredu i na dio sredstava iz proračuna te komercijalnih banaka nudi vam rješenje - niže kamatne stope i niže naknade i duže rokove otplate i poček. Ovaj današnji događaj je jedan u nizu stvari koje smo učinili za poljoprivredu - uz poticaje tu su transparentnost i redovitost", poručio je premijer Andrej Plenković. Koncentrirali smo se da koncept 'Od polja do stola' bude primjenjen, da se olakša našim poljoprivrednicima pristup tržuštu, a potrošaćima zdrava i svježa hrana ", dodao je.Poljoprivrednicima će se putem novog programa nuditi financiranje za obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnjeg bilja i sl., dakle svih onih vrsta troškova koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Mikro krediti nudit će se do 25.000 eura, mali krediti od 25.000 do 50.000 eura, a za njih će poljoprivrednici u HAMAG BICRO-u moći konkurirati od svibnja ove godine. Rok otplate je do pet godina, poček do 12 mjeseci, bez ikakvih naknada, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto za sektor poljoprivrede, izuzev za mljekarstvo gdje je kamatna stopa 0,1 posto.

HAMAG BICRO će od lipnja davati i jamstva za neke druge kredite, garancija će biti do 1,3 milijuna eura, odnosno do 80 posto iznosa kredita. Isto tako, od rujna će poljoprivrednicima, preko HBOR-a, biti dostupni veliki krediti, do milijun eura, za razvoj poljoprivrede, također s povoljnim kamatama, većim počekom i rokom otplate do 15 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!