Obitelj Vidaček iz Seljanca uzgaja bundeve na više od sedam hektara

07.08.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Plodovi zemlje/HRT

Devedesetih godina umalo da nije nestala s naših polja, a danas je opet hit - bundeva, buča ili kako se na sjeveru kaže - tikva. Dva desetljeća sadi je obitelj Vidaček iz Seljanca - ove godine na više od sedam hektara.

- Tu je parcela jedan hektar, oko 800 kilograma koštice. Koliko ulja dobijete - od sto do sto pedeset jer je to čisto ulje bez dodataka, govori Branko Vidaček.


Deseci proizvođača iz Varaždinske županije udružili su se u udrugu i krenuli u zaštitu "crnog zlata." 2020. ulje je zaštićeno na razini Hrvatske, a ovih dana i Europe.


- Posljednjih mjeseci bila je mogućnost prigovora od strane susjednih regija, očito je sve u redu? Da, ovdje je priča je jednostavna jer sam prefiks govori na koju se regiju odnosi, jedini prigovor su možda mogli staviti Slovenci ali oni imaju štajersko ulje, možda Austrijanci, ali ipak nisu, ističe Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije.


Dosad su proizvođači primali nagrade na raznim natjecanjima, a odsad se mogu pohvaliti i certifikatom.


- Varaždinsko bučino ulje se proizvodi toplo prešanim postupkom i nema nikakvih stranih ulja u primjesama, to se striktno dobiva iz koštice proizvedene na toj zemlji u Varaždinskoj županiji, govori Matija Matričević.


Nažalost - gotovo polovina polja pod bučom nedavno je stradala od katastrofalne tuče u općini Petrijanec kao i Sračinec.


- Ono kaj je stabljiku pogodilo tu ne bude ništa, ono kaj je list pogodilo možda bude nekaj ali ostalo - katastrofa, rekao je Ivan Patričević.


No nestašice, kažu proizvođači - neće biti.


- Mi pakiramo od pola litra, dva i pol decilitra, cijena je oko 14 eura. To je to. Ljudi su zadovoljni, kaže Branko Vidaček.


Problemima unatoč proizvođača je na sjeveru zemlje - sve više. A originalno varaždinsko Bučino ulje se može prepoznati po certifikatu i originalnom pakiranju...


- Na etiketi se nalazi ovakav žig, ako toga na proizvodu toga nema to je plagijat, ističe Vincek.


- Varaždinsko crno zlato dobiva svoje mjesto na razini Hrvatske ali i na razini Europe i to ovaj certifikat i dokazuje, govori varaždinski župan Anđelko Stričak.


Nakon godina i godina rješavanja papirologije, ispunjavanja svih uvjeta - varaždinski proizvođači bučina ulja stigli su do cilja - zaštitili su svoje "crno blago". No, brojni su još izazovi pred njima - prije svega vremenske nepogode, koje vidjeli smo proteklih dana i tjedana mogu u nekoliko minuta sav trud - uništiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!