Cijene povrća rastu, a proizvodnja u Hrvatskoj u stalnom padu

12.04.2022.

09:49

Autor: Rat u Ukrajini/Anita Bartolović/HRT/T.D.

Cijene povrća rastu

Cijene povrća rastu

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Cijene povrća rastu, a proizvodnja u Hrvatskoj u stalnom je padu. O trenutačnoj situaciji o proizvodnji povrća u Hrvatskoj s predsjednikom Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Vjekoslavom Budancem, razgovarala je novinarka Anita Bartolović.

Vjekoslav Budanec je rekao da je stanje isto kao i prethodnih godina, ništa se bitno nije promijenilo što se tiče povrća.

- Mi i dalje imamo premalo povrća u Hrvatskoj. U nekim fazama godine imamo dovoljno, ali većinom hladni period kad je bio, nemamo dovoljno. Ni 50% ne namirujemo domaće proizvodnje iz vlastitog uzgoja, rekao je u uvodu Budanec.  

Naglasio je da proizvodnja pada zbog jako visokih troškova.

- Od radne snage, visokih cijena plavog dizela, visoka cijena mineralnih gnojiva. To je skupa proizvodnja i radno intenzivna. Ona je isplativa, ali zbog visokih troškova, ljudi se okreću nekoj lakšoj proizvodnji, naglasio je.

Rekao je da se može potaknuti proizvodnju povrća kroz sustav poticaja.

- Dio se može potaknuti, ali to nije dovoljno. To su relativno mali iznosi u odnosu na vrijednost proizvodnje. Više bi se potaknulo kroz olakšice, da se radna snaga može uvesti po povoljnijim cijenama, da se mogu koristiti obnovljivi izvori energije i urediti tržište, rekao je. 

Cijenu uvijek određuje ponuda i potražnja.

- Kad ima puno povrća na tržištu, cijena uvijek pada. Kad je povrća malo, cijena raste. Trenutno u svijetu nema viška hrane, tako da cijena ide prema gore. U Hrvatskoj povrće još nije toliko poskupjelo koliko su energenti. Pokušavamo to namiriti da budemo konkurentni, ali bojimo se da ako nastavi rasti cijena ulaznih komponenata, da bi cijene povrća mogle biti veće, istaknuo je.

Istaknuo je kako se nada da će ove godine vremenski uvjeti biti dobri, i da će moći proizvesti planirane količine.

- Doći će iz uvoza kao i svake godine jer tijekom turističke sezone uvijek nam nedostaje povrća, dodao je. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!