11:22 / 21.10.2018.

Autor: HRT

Budućnost je u zdravstvenom turizmu

-

-

Foto: - / -

Promet privatnog zdravstvenog sektora posljednjih godina raste i do 20%godišnje. Za najveći dio tog rasta zaslužni su strani pacijenti.
Zdravstveni turizam jedna je od najbrže rastućih gospodarskih grana u svijetu. No kod nas je ona manje-više još u povojima, za razliku od naših susjeda. Slovenija ima 5, a Mađarska čak 20 puta veći promet od zdravstvenog turizma nego Hrvatska. Iako nema službenih podataka o stranim turistima koji se koriste takvim uslugama, i kod nas se svake godine bilježi velik porast stranih pacijenata.

U zagrebačkoj privatnoj poliklinici čak 15% prometa čine strani pacijenti. Najviše ih zanima - stomatologija. Dolaze na velike zahvate, jer liječnici su stručni, a cijena i do tri puta niža nego u zapadnim zemljama. Najčešće dođu specifično na popravak zubiju, i tu ukombiniraju i godišnji odmor i razgledavanje Hrvatske. Nekad znaju navratiti kad su već ovdje na godišnjem odmoru, kao sekundarnu stvar, ali to je rjeđe, rekao je stomatolog Marin Radić.

Na jugu Hrvatske - u Dubrovniku - stranci čine čak 30% prometa jedne velike poliklinike. Radi se sve - od specijalističkih pretraga do operacija kralježnice. Imali smo pokušaja da radimo s turističkim agencijama, ali dosad nije bilo zainteresiranih turističkih agencija, a koliko vidim ni grad Dubrovnik nije zainteresiran za razvijanje medicinskog turizma jer pružanje medicinskih usluga znači da nekako taj čovjek mora i doći do Dubrovnika, rekao je Rikard Lenz, ravnatelj privatne dubrovačke poliklinike.

Čak i u javnim ustanovama - poput Specijalne bolnice Stubičke toplice - udio stranih  pacijenata unatrag 3 godine povećava se za 20 do 30%. Najpopularniji je zdravstveni welness - fizikalna terapija i terme. Stranih gostiju je iz godine u godinu sve više. Prije svega tu su Slovenci, Austrijanci, imamo čak i preko agencija iz dalekih zemalja, kao što je Rusija. Tako da se iz godine u godinu broj pacijenata povećava, kazao je ravnatelj Specijalne bolnice "Stubičke toplice" Davor Gredičak.

Promet privatnog zdravstvenog sektora posljednjih godina raste i do 20%godišnje. Za najveći dio tog rasta zaslužni su strani pacijenti.

Država bi trebala poticati jaču promidžbu zdravstvenog turizma, smatraju stručnjaci, pogotovo ako želimo konkurirati prestižnoj Švicarskoj ili Njemačkoj, ili pak novim "zvijezdama" poput Poljske, Mađarske ili Turske.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!