Bundesbank: Njemačku bi zabrana uvoza ruskih energenata mogla gurnuti u recesiju

22.04.2022.

17:38

Autor: I.Z./HRT/Hina

Bundesbank

Bundesbank

Foto: - / Shutterstock

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi gurnuti njemačko gospodarstvo u recesiju, upozorila je daans središnja banka, istaknuvši da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski plin.

- U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u usporedbi s 2021., izvijestio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za plin, što bi dovelo do prekida u opskrbi. Ruski plin čini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta.

- Posljedice obustave uvoza pritisnule bi njemačko gospodarstvo i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020., na vrhuncu koronakrize, istaknula je banka.

U 2020. gospodarstvo je palo 4,6 posto, a u 2021. poraslo je 2,9 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je po svemu sudeći stagnirala, procjenjuju u Bundesbanku.

- Svi rezultati uključuju značajnu razinu neizvjesnosti, dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi gospodarstvu izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi neizravno smanjio primanja kućanstava.

- Smanjila bi se i vanjska potražnja a time i njemački izvoz, i to značajno, dodali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!