Bundesbank očekuje blagi pad njemačkog gospodarstva na početku 2023.

20.03.2023.

18:48

Autor: I.Z./HRT/Hina

Bundesbank očekuje blagi pad njemačkog gospodarstva

Bundesbank očekuje blagi pad njemačkog gospodarstva

Foto: - / Shutterstock

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će se smanjiti i u prvom tromjesečju, a temeljna inflacija mogla bi se pokazati tvrdokornom zbog poskupljenja usluga i industrijskih dobara, upozorio je Bundesbank danas u mjesečnom izvješću.

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u posljednjem tromjesečju 2022. za 0,4 posto, a njegov golemi industrijski sektor tek se počinje oporavljati, uz snažan pritisak visoke inflacije na potrošnju.

- Njemačka gospodarska aktivnost vjerojatno će ponovno pasti u tekućem kvartalu, priopćio je Bundesbank.

- No, pad će vjerojatno biti manji nego u posljednjem kvartalu 2022. godine, dodala je središnja banka.

Iako je recesija, definirana kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, i dalje najvjerojatniji ishod, tržište rada pokazalo se otpornim i središnja banka očekuje nastavak pozitivnih trendova u zapošljavanju.

Stopa inflacije vjerojatno će snažno pasti u ožujku zbog efekta poredbene osnovice koji će smanjiti rast cijena energije u odnosu na prošlogodišnji ožujak, no rast cijena i dalje će biti neugodno visok.

- Temeljna inflacija koja isključuje cijene hrane i energije pokazala iznimno postojanom, objavila je banka i dodala da bi se čak mogla i malo povećati prema sredini godine.

- Temeljna inflacija u eurozoni, koja isključuje nestabilne cijene hrane i goriva, zadržava se pak na visokoj razini, potaknuta snažnijim poskupljenjem usluga i industrijskih dobara, ističu.

- Tako je u veljači stopa temeljne inflacije bila viša za 0,3 postotna boda nego u siječnju i ponovo je dosegnula 5,4 posto koliko je iznosila u prosincu, što je njezina najviša razina otkada se objavljuju podaci, upozorio je Bundesbank.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!