Burilović: Godina uspješne prilagodbe HGK na nove zakonske okvire

29.06.2023.

14:18

Autor: Hina/HRT/D.S.

Hrvatska gospodarska komora

Hrvatska gospodarska komora

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nastavit će digitalizaciju i poboljšanje kvalitete usluga, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na 21. sjednici Skupštine, navodeći da je 2022. bila godina uspješne prilagodbe komore na novi zakonski okvir poslovanja.

HGK je u 2022. realizirao ukupne prihode u iznosu većem 201,3 mil. kuna, dok su ukupni rashodi bili gotovo 176 mil. kuna.


- U ukupnoj strukturi prihoda najznačajniji udio imaju prihodi od članarina koji su u 2022. realizirani u iznosu većem od 129,2 milijuna kuna te čine 64,2 posto ukupno ostvarenih prihoda, rekao je Luka Burilović.


Iako su u odnosu na 2021. prihodi od članarine pali, Burilović je rekao da je to rezultat novog Zakona o HGK koji je stupio na snagu početkom 2022., prema kojem dio tvrtki više ne mora plaćati članarinu.


Podsjetio je kako je 2022. bila godina u kojoj je HGK proslavio 170 godina postojanja te prva godina prilagodbe na nove zakonske okvire.


Donošenjem novog zakona redefiniran je i reorganiziran rad i djelovanje udruženja i zajednica HGK poglavito u smislu njihove brojnosti, članstva, načina i mogućnosti sudjelovanja članica. Tako je na kraju 2022. kroz HGK djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije te 40 strukovnih grupa.


Kroz rad udruženja i zajednica nastavljena je suradnja s državnim tijelima, aktivno sudjelovanje u kreiranju nacionalnih zakonskih i podzakonskih propisa radi promicanja interesa članica te olakšavanje poslovanja kroz rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz provođenje propisa i unapređenja zakonske regulative vezane uz njihove djelatnosti, rečeno je.


- Uspostavljeni su novi procesi i načini u rada, a članice su iskoristile pogodnosti članstva u Komori te su sudjelovale i koristile 23.311 aktivnosti i usluga, rekao je Burilović.


Podsjetio je da je u prosincu 2022. otvoreno predstavništvo HGK u Beču, a od ove godine to će predstavništvo promicati i zastupati interese hrvatskog gospodarstva i u Švicarskoj.


Na skupštini su uz izvješće o poslovanju HGK za 2022. donesene i izmjene i dopune cjenika posebnih usluga i proizvoda kao i prijedlog odluke o donošenju posebnih uzanci u ugostiteljstvu.

Zadovoljstvo rezultatima članstva u EU-u


Burilović je podsjetio da se 1. srpnja obilježava 10 godina od ulaska Hrvatske u EU te ocijenio da možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima.


- Vrijednosti izvoza proizvoda i usluga su udvostručene, broj zaposlenih je u stalnom porastu, investicijsko okruženje je povoljnije, što pokazuje i povećan broj novih ulaganja, rekao je.


Od problema s kojima se suočavaju poduzetnici izdvojio je nedostatak radnika, posebno u turizmu i graditeljstvu.


Ulaskom u EU Hrvatska je ojačala i postala otpornija na krize i globalne izazove, rekao je te dodao kako treba jačati sektore kao što su energetika, prehrambena i farmaceutska industrija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!