14:49 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Burilović o Agrokoru: Nagodba nema alternative

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo, dodaje Azimov.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović izjavio je da nagodba o Agrokoru nema alternative. Alternativa bi bila stečaj, a u tom su slučaju svi u velikom gubitku, kazao je.

Nagodba će, uvjeren sam biti potpisana. Koliki će udjeli biti pojedinih tvrtki ne znam, ali se nadam da će potpisivanjem nagodbe početi još jedan mukotrpan proces koji će ipak doprinijeti održivom razvoju Agrokora i hrvatske poljoprivredne industrije, dobavljača. Koliki će biti postoci ne bih špekulirao, to ćemo vidjeti kada se proces nagodbe potpiše, istaknuo je.

Dodao je i kako po informacijama s kojima on raspolaže intenzivno se vode razgovori s 'nezadovoljnim' tvrtkama te kako je ovo proces iz kojeg će svi izaći nezadovoljni samo manje ili više.

Odgovarajući na pitanja novinara ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je, na margini gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Peterburg, da je Sberbank spreman odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da ima resurse i potencijal za to, te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

Sberbank je spremna odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke, odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika po pitanju Agrokora.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj W. Robert Kohorst kazao je, naime, u srijedu da radi izbjegavanja nepovoljnih scenarija, pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupacija ne bi smjela imati više od 10% glasačkih prava u toj kompaniji.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30% vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 45% dionica nove kompanije. Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No, one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu, poručio je Azimov, nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Petersburg.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!