15:07 / 27.11.2019.

Autor: HRT

Burilović: Ubrzan rast BDP-a u skladu je s očekivanjima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Burilović ističe da gospodarstvo "raste na krilima osobne potrošnje, koja se oporavlja zbog rasta plaća i bolje situacije na tržištu rada".
Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je ocijenila kako je ubrzani rast BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u skladu s njihovim očekivanjima, a u cijeloj ovoj godini u odnosu na prošlu očekuje gospodarski rast od oko 3 posto.

- Nastavak rasta BDP-a u skladu je s našim očekivanjima, izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući današnju objavu Državnog zavoda za statistiku o gospodarskom rastu u trećem kvartalu ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Burilović ističe da gospodarstvo "raste na krilima osobne potrošnje, koja se oporavlja zbog rasta plaća i bolje situacije na tržištu rada".

- Treba naglasiti i rast izvoza do kojeg dolazi unatoč usporavanju globalne potražnje. Dobra turistička sezona također je imala pozitivne učinke. Posebno veseli rast investicija, a on je posljedica dobre dinamike ugovaranja i korištenja EU fondova. Zato na godišnjoj razini očekujemo realan gospodarski rast od oko 3 posto u odnosu na 2018 godinu, izjavio je Burilović.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 21. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je porastao za 2,4 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS.

Tako je potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju porasla za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast u odnosu na drugi kvartal, kada je porasla 2,7 posto na godišnjoj razini.

Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 4,7 posto na godišnjoj razini, brže nego u drugom tromjesečju, kada je rast iznosio 3,3 posto. Pritom je izvoz roba u trećem kvartalu skočio 7,1 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 1,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju kada je uvećan za 8,3 posto. Pritom je uvoz roba ojačao za 0,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,8 posto.

U trećem su tromjesečju bruto investicije u fiksni kapital porasle za 5 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego u drugom kvartalu, kada je rast iznosio 8,2 posto.

Porasla je i državna potrošnja za 2,9 posto u odnosu na treći lanjski kvartal, što je sporiji rast u odnosu na drugi kvartal kada je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,9 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,8 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto na godišnjoj razini, a na kvartalnoj razini za 0,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!