Burzovna cijena plina stabilna na oko 1200 dolara za tisuću kubika

10:16 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Cijena plina na otvaranju trgovanja u srijedu na londonskoj burzi ICE drži se na oko 1200 dolara za tisuću prostornih metara, a na toj razini bila je i na zatvaranju trgovanja u utorak.


Burzovna cijena plina u Europi 21. prosinca je po prvi put u povijesti premašila 2000 dolara za 1000 kubičnih metara, na valu nadolazećeg hladnog vremena i općenito niskih rezervi plina u europskim podzemnim skladištima. Međutim, idućih dana cijena se korigirala, a analitičari to tumače vijestima da je za trećinu porastao broj tankera koji prevoze ukapljeni prirodni plin LNG iz SAD-a u Europu.


Neki spominju i pojačani rad europskih vjetroelektrana.


Cijena siječanjskog terminskog ugovora na TTF čvorištu u Nizozemskoj je 1203 dolara za 1000 kubičnih metara, odnosno 103 eura po megavatsatu, na temelju trenutnog tečaja euro/dolar.


Poznavatelji tržišta kažu da je cijena terminskih ugovora nestabilna zbog špekulativnih čimbenika i da ne odražava stvarnu cijenu fizičkih zaliha u Europi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!