11:23 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Burzovne cijene plina u Europi pale za 15 posto

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Burzovne cijene plina u Europi pale su za 15 posto u odnosu na četvrtak, pokazuju podaci londonske burze ICE.

Cijena ožujskih futuresa u petak je na toj burzi smanjena nakon značajnog povećanja dan ranije.

Ožujski futuresi na čvorištu TTF prodaju se danas za 1320 dolara za tisuću kubičnih metara.

Nakon jučerašnjeg ranojutarnjeg početka ruske invazije na Ukrajinu, burzovna cijena plina u Europi tijekom trgovanja u četvrtak porasla je za više od 30 posto i premašila 1400 dolara za tisuću kubičnih metara. Cijena ožujskih futuresa na referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj jučer je dosezala 1.414,5 dolara za tisuću kubičnih metara.

Službeni predstavnik "Gazproma" Sergej Kuprijanov potvrdio je nastavak tranzita plina kroz Ukrajinu za kupce u Europi.

Pozivajući se na podatke ukrajinskog operatora plinskog transportnog sustava, Rusi tvrde da tranzit ruskog plina kroz ukrajinski plinski transportni sustav raste u petak za 20 posto u odnosu na četvrtak, te da rezervacija kapaciteta ukrajinskog cjevovoda za transport ruskog plina prema Europi danas iznosi gotovo 100 milijuna kubika, što je 20 posto više nego 24. veljače.

Tranzit ruskog plina raste od ponedjeljka, kada je bio na razini od oko 50 milijuna kubika. To je više od polovice Gazpromovih ugovornih obveza prema europskim naručiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!