Buša - sve zanimljivija uzgajivačima

18.12.2018.

15:06

Autor: S.L./E.L.S./HRT

default error photo
Dok su prije 15-ak godina bile na rubu opstanka, broj buša postupno se povećao na gotovo 1150, a uzgaja ih 120 stočara.
Hrvatska ima tri zaštićene izvorne pasmine goveda - bušu, slavonsko-srijemskog podolca i istarsko govedo. Posljednjih 15-ak godina najviše se, i to višestruko, povećao broj stada buša. Ta je pasmina sve zanimljivija uzgajivačima u poznatom stočarskom kraju - na Bilogori.

Iako ih ima sve više, u Bilogori su i dalje rijetke pa se oni koji ih prvi put vide začuđeno pitaju, o kakvim je kravama riječ? U Treglavi, nedaleko od Grubišnog Polja, prije desetak godina Alojz Besprska pokrenuo je uzgoj s 22 buše - na vrhuncu je stado naraslo na više od 50.

Nisu zahtjevne, kaže, poticaj je prihvatljiv -  300 eura po grlu, a potražnja za njima je sve veća i veća, kaže Besprska.

Zašto se prije 10 godina također odlučio za to sitno govedo, pojašnjava i Boris Karadžić iz Gornje Kovačice: Prilagodljive su, s njima nema puno posla. To je, kaže krava za lijene ljude.

Buša je otporna na bolesti i lako se prilagođava skromnim uvjetima. Boris kaže kako katkad mora u potragu za kupcima.

I Borisova susjeda Nevenka koja se bavi ovčarstvom počela je uzgajati buše. Zasad ima kravu, bika i junicu.

I dok su prije 15-ak godina bile na rubu opstanka, broj buša postupno se povećao na gotovo 1150, a uzgaja ih 120 stočara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!