Butković dodijelio ugovore o financiranju 92 projekta obnove lučke infrastrukture

20.03.2023.

14:49

Autor: Zvjezdana Heina/HRT/R.S.

 Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je gradonačelnicama i ravnateljima lučkih uprava ugovore o financiranju čak 92 projekta obnove lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra. Takav investicijski zamah u sedam jadranskih županija ministar naziva pravom renesansom hrvatske obale jer će se nepovratnim proračunskim novcem urediti i uljepšati mnogi gradovi na obali i otocima. 


Ukupno je dodijeljeno malo više od 13 i pol milijuna eura.

- Ono što je dobro da i u novoj perspektivi otvaramo mogućnost financiranja takvih projekata i taj poziv će ići ove godine, to je dodatnih 100 milijuna eura, ali ćemo osiguravati i dodatna sredstva kroz godine koje dolaze, dobro je da pripremate projekte, dobro je da ih ima, jer financijskih sredstava će biti, za HRT rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Mi ćemo ovim novcem sanirati rivu u uvali Banja to je na sjeveru otoka koji je naš najveći otok i ima puno potreba za održavanjem infrastrukture i naša lučka uprava je dobila 350 tisuća eura za treću fazu obnove luke Cres, kazao je  Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.


Uputio je apel da se s radovima krene što prije i da se sredstva utroše.

- Iskustvo je pokazalo da mnogi ne iskoriste sva sredstva, pa ih onda prenašaju u sljedeću godinu, tako da vas molim da uspijete to sve potrošiti, poručio je Butković okupljenim ravnateljima županijskih lučkih uprava, gradonačelnicima i načelnicima općina.

Podsjetio je da su 2016. godine, kada je postao ministar, sredstva za tu namjenu iznosila 25 milijuna kuna, a danas su na razini od otprilike 100 milijuna kuna.

Uz to, kazao je, postoje i mnogi europski projekti koji financiraju slične stvari.

- Zovem to renesansom na hrvatskoj obali budući da se nikada nije ulagalo u hrvatske luke kao posljednjih godina, istaknuo je ministar.

Naglasio je da krajem ove godine završava aktualna EU financijska perspektiva, a da su ulaganja u luke proteklih pet, šest godina iznosila oko dvije milijarde kuna ili 300 milijuna eura. Kazao je i da se u novoj financijskoj perspektivi ponovno otvara financiranje takvih i sličnih projekata, kao i da i Nacionalni program oporavka i otpornosti definira realizaciju sličnih projekata.

- Možemo biti zadovoljni da se iz više izvora, najprije europskih, a onda i nacionalnih, obnavlja i gradi lučka infrastruktura, ustvrdio je Butković, dodavši da svako uređeno mjesto želi imati uređenu rivu te dovoljan broj sigurnih komunalnih vezova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!