17:39 / 14.04.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/Vijesti u 17/IMS/M.N.

Butković: Nećemo dopustiti neravnopravan položaj CA

Croatia Airlines protiv nelojalne konkurencije

Croatia Airlines protiv nelojalne konkurencije

Foto: Dnevnik / HRT

Francusko-turski koncesionar zagrebačke zračne luke još se nije oglasio nakon burnog negodovanja iz Croatia Airlinesa zbog uvjeta po kojima u Zagreb stiže irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair. Domaći nacionalni prijevoznik smatra da mu je zbog toga ugrožena tržišna pozicija i traži jednake uvjete poslovanja. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je za idući tjedan sastanak s upravom zračne luke.


"Nije nitko protiv da se otvaraju nove linije, da se Zagreb povezuje s drugim destinacijama, ali je činjenica da ne možemo dopustiti kao država da je netko u neravnopravnom položaju u odnosu na drugoga", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Znači, transparentnost i jednakost apsolutno je ono za što ćemo se zalagati, naglasio je ministar.


Rekao je kako je kontaktirao Upravu zagrebačke zračne luke te da će s njima održati sastanak u ponedjeljak ili utorak, na kojem će se razmotriti kako da ne dođe do nejednakosti Croatia Airlinesa u odnosu na Ryanair glede tretmana u zagrebačkoj zračnoj luci.


"Rekli su da su voljni, usprkos ugovoru o koncesiji koji nije nikakva zapreka, dati ravnopravan status i Croatia Airlinesu u odnosu na neke druge. Tako da vjerujem da će nakon tog sastanka i razgovora mnoge stvari biti jasnije", naglasio je je Butković.


Borba za opstanak


Borba za opstanak razumljiva je, no pogodovanje izravnom konkurentu je nedopustivo - tvrde u Croatia Airlinesu. "Ryanir će ostvariti cjenovne pogodnosti u iznosu 80 posto na putničku naknadu i 100 posto na naknadu za slijetanje, Ryanair će za svoje putnike plaćati taksu 3,5 eura dok će Croatia Airlines plaćati 17 eura", navodi direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo.


Niskotarifni gigant Ryaniar s dvije baze, u Zagrebu i Zadru, obećava gomilu linija i karte od 30 tak eura za europska odredišta, i to baš ona u koja leti i naša aviokompanija. Koncesionar zračne luke još se nije oglasio o partnerstvu s moćnim Ryanairom koji u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna dolara. Prve letove s dva zrakoplova najavljuju za lipanj.


Inače, Ryanair je danas na općem sudu Europske unije izgubio dva spora koja je pokrenuo negodujući zbog državne pomoći Švedske i Finske njihovim nacionalnim aviokompanijama.


Croatia Airlines traži jednake tržišne uvjete


Croatia Airlines je u ponedjeljak priopćio da, kao najveći dugogodišnji korisnik usluga Međunarodne zračne luke Zagreb s više od 50 posto udjela u njezinom godišnjem putničkom prometu, traži usklađivanje ugovorenih uvjeta korištenja usluga zračne luke s onima koje je dobio novi konkurent u Zagrebu, irski Ryanair, koji je 30. ožujka najavio otvaranje baze u Zagrebu.


Po uvjetima ponuđenim Ryanairu, Croatia Airlines bi u 2019. godini platilo usluge MZLZ-a 135,4 milijuna kuna manje od stvarno plaćenih iznosa, što bi značilo da bi umjesto iskazanog neto gubitka od oko 80 milijuna kuna, u toj godini iskazao neto dobit veću od 55 milijuna kuna, argumentirali su svoj zahtjev iz hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!