Butković: Osječka luka na raspolaganju za transport žitarica iz Ukrajine

25.08.2023.

11:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Žito u Ukrajini

Žito u Ukrajini

Foto: Viacheslav Musiienko / Reuters

Potpredsjednik Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je u petak kako se osječka riječna luka sa svojim kapacitetima stavila na raspolaganje u planovima oko mogućeg transporta ukrajinskih žitarica.

Nakon otvorenja novog podvožnjaka u Osijeku, Butković je, na upit novinara je li osječka luka, uz vukovarsku, u nekim planovima vezanim uz transport ukrajinskih žitarica, odgovorio kako se osječka luka "Tranzit" stavila na raspolaganje.

- U kontaktu smo sa svim akterima, od luka u Vukovaru i Osijeku, cijelog željezničkog sustava, do luka Rijeka i Ploče, oko toga što Hrvatska može učiniti da izvoz ukrajinskog žita bude protočniji, i da taj cijeli proces odradimo kako treba, s kapacitetima koje imamo, i koje možemo u nekom kratkoročnom razdoblju povećati. Tako da se i osječka luka stavila na raspolaganje sa svojim kapacitetima, objasnio je ministar Oleg Butković.

Nakon što se Rusija krajem srpnja povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, Zagreb i Kijev postigli su dogovor o izvozu ukrajinskog žita putem hrvatskih luka.

Po tom dogovoru, ukrajinsko žito dolazilo bi Dunavom do Vukovara i transportiralo se do jadranskih luka za daljnji izvoz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!