Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju

25.05.2022.

13:58

Autor: Hina/HRT

Ministar prometa Oleg Butković

Ministar prometa Oleg Butković

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.

Ministar Oleg Butković je ustvrdio je da je pandemija ubrzala procese digitalizacije i ukazala na dinamičnost radnog procesa.

- Za rad "online" nužno je osigurati internet velikih brzina pa planiranim zakonodavnim okvirom nastojimo smanjiti administrativne prepreke za razvoj i izgradnju informatičke i komunikacijske infrastrukture, rekao je ministar.

Vlada je, po njegovim riječima, prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela nacionalni širokopojasni plan, dijelovi kojega su okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne infrastrukture i nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

"Pretjerana orijentacija na turizam nije najsretnija"

Na konferenciji za novinare pred otvaranje skupa, predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar ustvrdio je da je ideja te udruge promovirati tehnologije. Samo novim tehnologijama i reindustrijalizacijom možemo osigurati prosperitet zemlje, naveo je, ocjenjujući da je pandemija pokazala da "malo pretjerana orijentacija na turizam možda nije najsretnija".

Predsjednik programskog odbora skupa i potpredsjednik MIPRO-a akademik Karolj Skala naveo je da je program ove godine usmjeren u skladu s osnovnim strateškim odrednicama EU-a, Svjetskog gospodarskog foruma i hrvatskih strateških usmjerenja vezanih uz reindustrijalizaciju.

- Važno je pratiti dramatične promjene su svijetu vezane uz razvoj tehnologije, rekao je.

Ustvrdio je da je pragmatično pripremiti se za pametno gospodarstvo koje se oslanja na zelene tehnologije i nove paradigme. MIPRO želi i dalje promovirati nove ICT tehnologije i pomoći u razvoju i transferu prema gospodarstvu, zaključio je.

 Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 12 pozvanih predavača, a izložit će se 293 rada 753 autora iz 37 zemalja, rekao je Skala.

 Slogan ovogodišnjeg skupa je "ICT u pametnim i zelenim digitalnim ekosustavima". Skup traje do 27. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!