11:02 / 26.03.2018.

Autor: D.M./D.P./Hina/HRT

Butković: Potpisivanje ugovora za Pelješki most za 15-ak dana

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić dat će izjavu za medije povodom objave odluke u ovom predmetu u 13 sati u Komisiji.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je odbijanje žalbi na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkoga mosta pozitivna vijest i korak naprijed te najavio da se za 15-ak dana očekuje potpisivanje ugovora o gradnji mosta, koja bi trebala trajati oko tri godine.

"Ova odluka je pozitivna vijest. Njome smo definitivno korak naprijed prema gradnji Pelješkog mosta, jer je svladana posljednja prepreka nakon koje se može potpisati ugovor o gradnji, što će se dogoditi za otprilike 15 dana", kazao je Butković. Rekao je da je odluka potvrdila da je natječaj za gradnju mosta bio zakonit i transparentan te da spajanje hrvatskih teritorija Pelješkim mostom neće biti dovedeno u pitanje.

"Prije desetak dana raspisan je natječaj za drugu fazu, tj. gradnju pristupnih cesta, a predstoji raspisivanje natječaja za treću i četvrtu fazu odnosno za projekt ukupne vrijednosti 420 milijuna eura", naglasio je Butković. Istaknuo je da je za 85 posto od te sume ili za 357 milijuna eura odobreno sufinanciranje Europske komisije.

Odgovarajući na pitanje o početku gradnje Pelješkog mosta, Butković je kazao da će nakon potpisivanja ugovora o gradnji trebati organizirati gradilište i početi radove. "Očekujemo da će nakon potpisivanja ugovora, kada krene gradnja, biti uključeno dosta hrvatskih građevinskih tvrtki, naravno i brodogradilišta", odgovorio je.

"Očekujem da će nakon potpisivanja ugovora, kao što je navedeno u natječaju, trebati otprilike tri godine da završimo Pelješki most, tj. čitav projekt do kraja 2022.", naglasio je.


Pelješki most: Odbijene žalbe Strabaga, Astaldija i Ictasa

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) 21. ožuka donijela je odluku da se odbijaju žalbe austrijskog Strabaga, te zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi uloženu na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama. 

"Ovim činom odluka o odabiru izvršitelja postaje izvršna, a danom dostave se smatra jda je ugovor sklopljen", izjavio je na konferenciji za novinare Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić. Protiv rješenja DKOM-a ne može se izjaviti žalba, ali se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu. Podsjetimo, Hrvatske ceste izabrale su početkom siječnja kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju mosta. Prvo se na taj odabir žalio austrijski Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Strabag se, s druge strane, žalio jer je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova. Pretpostavlja se da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore kako bi lakše "probili" tržište EU-a, što nije u skladu s pravnom stečevinom EU. Austrijanci su izračunali kako su u nekim stavkama cijene izvođenja radova i nekoliko desetaka puta niže od njihovih, a damping su "pročitali" u 13 stavaka.

Astaldi je, kao i Strabag, platio 100.000 kuna predviđene naknade za podnošenje žalbe. Za vrijeme rješavanja žalbi cijeli proces bio je u mirovanju. Poznato je da je talijansko-turski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, Strabag 2,62 milijardi kuna, a kineska tvrtka cijenu od 2,08 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).


Plenković: Odbijanje žalbi otvara prostor za potpisivanje ugovora u idućim tjednima

"Odbijanje žalbi dvoje ponuditelja u vezi natječaja za izgradnju Pelješkog mosta otvara prostor da se u idućim tjednima pristupi potpisivanju ugovora između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija", naglasio je premijer Andrej Plenković.   

"To je po mom mišljenju velika novost za Hrvatsku. Projekt Pelješkog mosta bit će sigurno najvidljiviji strateški projekt u prvoj financijskoj perspektivi iz koje Hrvatska dobija razvojna sredstva europskog proračuna", rekao je premijer, podsjetivši na već odobrenih 357 milijuna eura za taj projekt i ustvrdivši kako se konačno dolazi u fazu realizacije tog projekta. 

"To vidim velikim uspjehom u roku u kojem su sve procedure poštovane, u kojemu su svi aspekti koji su vezani za izvedbu ovoga strateškog projekta u cjelini analizirani i gdje su neovisna tijela donijela svoju odluku", zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!