Butković: Pruga Dugo Selo - Križevci kasni zbog problema u hrvatskom konzorciju

26.10.2022.

11:32

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar Oleg Butković i premijer Andrej Plenković

Ministar Oleg Butković i premijer Andrej Plenković

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da radovi na pruzi Dugo Selo - Križevci kasne zbog poteškoća unutar hrvatskoga konzorcija izvođača radova.

Upitan na otvaranju gradnje brze ceste Križevci - Kloštar Vojakovački zašto modernizacija pruge Križevci - Dugo Selo kasni, odgovorio je da taj projekt kasni "zbog problema iz konzorcija hrvatskih izvoditelja".

Hrvatske željeznice, naveo je, stoga su "napravile manevar" da se unutar samog tog konzorcija hrvatske tvrtke koje su uključene u projekt na neki način spase.

Dodao je kako raskid ugovora "ili bilo kakav manevar koji bi značio kraj tih tvrtki ne bi bio dobar za te tvrtke ni za hrvatskog gospodarstvo".

Prema njegovim riječima, unutar konzorcija nađeno je rješenje da se ubrza projekt "i da jedna od tvrtki sve to skupa i preuzme".

Ponovio je i da su ugovoreni radovi na pruzi od Križevaca do mađarske granice te ustvrdio da se radovi se na toj dionici izvode "jako dobro".

- Na svim dionicama mediteranskog koridora i na pruzi prema Rijeci radimo i imamo ugovorene etape, rekao je Butković.

Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci projekt je vrijedan milijardu i 517 milijuna kuna za koji je osigurano 85-postotno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, točnije putem Operativnog programa Promet 2007. 2013 te iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Preostalih 15 posto vrijednosti projekta financira se iz nacionalnih sredstava.

Projekt se provodi kroz dva ugovora: ugovor o izvođenju radova vrijedan 1,24 milijarde kuna koji je potpisan sa zajednicom ponuditelja koju čine hrvatske tvrtke DIV d.o.o., Dalekovod i Zagreb - Montaža. Drugi je ugovor za nadzor nad radovima vrijedan 14,4 milijuna kuna koji je potpisan sa zajednicom ponuditelja koju čine SGS Adriatica i Investinženjering.

Gradnja drugog kolosijeka željezničke pruge od Križevaca do granice s Mađarskom, koju gradi turska tvrtka, trenutačno najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, dobro napreduje. Na mediteranskom koridoru u željezničku infrastrukturu ulaže se 1,5 milijarda eura, a planira se do 2030. uložiti ukupno 3 milijarde eura u željeznice, najviše iz europskih fondova. 

Otvoreni radovi na cesti Križevci - Kloštar Vojakovački

Butković je u srijedu ujutro sudjelovao na otvorenju radova gradnje brze ceste Križevci - Kloštar Vojakovački. Na uvođenju u radove tvrtke Kamgrad sudjelovao je i premijer Andrej Plenković.

Dionica je duga 7,5 kilometara, a rok dovršetka je 30 mjeseci. Početak gradnje kasni godinu dana zbog žalbe na natječaj pri odabiru nadzora izvođača, a u međuvremenu je i Kamgrad zbog rasta cijena sirovina odgađao radove sve dok se ne potpiše aneks ugovora.

Ministar Butković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić najavili su nastavak gradnje prometnice od Kloštra Vojakovačkog prema Koprivnici, kad se za to steknu uvjeti.

Dionica brze ceste od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra duga je 7,5 kilometara. Još prije godinu dana odabrana je tvrtka koja bi cestu trebala graditi, ali zbog povećanja cijena materijala radovi nisu počeli.

- Ministar Butković izvijestio nas je o tome da taj projekt nakon Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice predviđa faznost gradnje u dva koraka - prvo do Sokolovca, nekih 15 km, a potom od Sokolovca do Koprivnice, oko 8 km, rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Premijer Plenković posjetio je i sveučilište Sjever u Koprivnici.

- Pitanje menze je riješeno, u sljedećih mjesec dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja će pomoći dodatnim sredstvima. Što se tiče studentskog doma, tu se slažem da moramo napraviti iskorak, rekao je.

Premijer sa suradnicima obišao je i gradilište nove tvornice tjestenine koja se gradi uz sadašnje Podravkine tvornice i pozdravio Podravkino ulaganje u obnovljive izvore energije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!