17:45 / 18.04.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik 2/IMS/HRT

Cappelli: Korekcije cijena sljedeće barem 2 godine

-

-

Foto: - / -

Velika želja čeških turista da i ovoga ljeta dođu na naš Jadran oduševila je mnoge. Situaciju bi donekle mogli spasiti i domaći gosti, no sasvim sigurno ne po cijenama koje su proteklih godina za mnoge Hrvate postale nedostižne.
Uvijek nam na prvom mjestu mora biti zdravlje i sve ono što čini naš stožer, jer s njihovim sjajnim radom daju  nam veliki optimizam i priliku da što više ostanemo doma, slušamo ih, to ćemo prije moći raditi nešto u turizmu, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj Temi dana.

- Mi sve planove koje radimo, pa i ove za Češku, a i još neke druge države, su planovi za 2021. s mogućnošću da se nešto realizira i ove godine, ako to budu dale mogućnosti i epidemiološke službe svih država se dogovore da krenemo u to, dodao je.

Pojasnio je da je premijer Plenković razgovarao s češkim kolegom, poruke su prenesene ministrima turizma da se ovaj tjedan krene u operativne razgovore kako bi se vidjele koje su obveze da se projekt pripremi. Dodaje da ako će biti moguće, u kolovozu bi jedna, dvije ture došle provjeriti da se Hrvatska pripremila, a 2021. bi bila "kvaliteta koja se očekuje".

- Moramo biti spremni u roku 7-15 dana aktivirati sve naše resurse u turizmu, rekao je.

Na pitanje očekuje li išta prije kolovoza, kaže da je realan, a Vlada je dokazala da nastupajući iskreno, dobili su priliku koju su građani prepoznali - igramo otvoreno, igramo onako kako je. U tom segmentu kaže da je zdravlje na prvom mjestu, pripremljeni jesmo i sljedećih dana će biti razgovora u Vladi s epidemiolozima i što se procjeni da može ići ranije, ići će, a za ono za što se procjeni da uopće ne može ići, neće ići.

Ministar kaže da su domaći turisti intencija i da se krene s CRO kraticom, da se kolovoz, rujan i listopad pokušaju odraditi koliko se mogu odraditi, a da se sve drugo odradi s domaćim turistima. S drugim državama će se sve dogovarati na razini zdravstva i politike, sve kako se ne bi ugrozilo zdravlje.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita javila se u emisiju, kaže da je u krizi najvažnije strateški pozitivno razmišljati, prate se izvješća svih stožera jer je važno ponašanje naših susjeda i što se događa na njihovim tržištima.

- Situacija je trenutno iznimno zahtjevna, iznimno teška, ostali smo bez diskrecijskog dohotka jer su turističke zajednice u prvoj fazi mjera Vlade svoju boravišnu pristojbu nisu naplatile svima onima koji ju plaćaju, rekla je.

Dodala je da će oporavak biti dug i zahtjevan, te će ići u nekoliko faza, neće ići sporo jer će trebati vremena da se pokrene cijeli sektor, ali mnogi su u stand-byu i spremni su odmah krenuti.

- Nitko ne miruje, turistički djelatnici rade najviše, dodala je.

Vukšić kaže da ćemo morati promijeniti tržišta, ali i turističke proizvode, za primjer je navela nautički turizam, poslovna druženja, zdravstveni turizam.

Cappelli je na kraju govorio o spuštanju cijena krajem ljetne sezone, smatra da je jasno da će hotelijeri sami kreirati svoju politiku, očekuje veliku konkurenciju i pad cijena ne samo za ove godine, već sljedeće barem dvije.

- Jasno je da one cijene koje smo dostigli prošle godine, da će biti korigirane, rekao je dodajući da će to tržište regulirati.
Što će biti s turističkom sezonom i hoće li je uopće biti?

Kakva će nam biti turistička sezona ili, preciznije, hoćemo li je uopće imati? Velika želja čeških turista da i ovoga ljeta dođu na naš Jadran oduševila je mnoge, ponajprije u Dalmaciji, gdje su Česi tradicionalni gosti. Situaciju bi donekle mogli spasiti i domaći gosti, no sasvim sigurno ne po cijenama koje su proteklih godina za mnoge Hrvate postale nedostižne.

- Cappelli: Hoće li dolaziti ili ne Česi i drugi turisti, ne ovisi samo o željama

Nisu Česi bilo kakvi gosti. Uvijek su nam bili pri vrhu turističkih statistika, dolazili kada drugih nije bilo.

- Oni su nama spašavali poslijeratne sezone i uvijek su nam dobrodošli gosti i prošle godine smo imali 1,6 milijuna noćenja iz Češke i sigurno u situaciji kad se sve ovo smiri oni su jedni od prvih koji će nam doći, rekao je direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Dvojica su premijera Plenković i Babiš već razgovarala o modelu uspostave turističkih koridora.


- Dogovorene su određene stvari, a operativa i onaj drugi dio samog dogovora će se spustiti na resor turizma i regionalnog razvoja dvije zemlje, rekao je Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Sezonu će izgleda spašavati i hrvatska turistička kartica. Domaći gosti inače ostvaruju oko 10 posto godišnjeg turističkog prometa.

- Radimo jedan dodatni iskorak tako da ćemo kroz karticu osigurati određene popuste vezane uz kompletan aranžman i tako ćemo osigurati našim građanima da ljetuju u Hrvatskoj po praktički neviđenim uvjetima, dodao je Glavina.

Privatni iznajmljivači, na koje otpada više od 65% turističkih postelja, oko 800.000 za sada nisu reagirali, a ni spuštali cijene. Slično je i s hotelijerima. No, pitanje je hoće li imati izbora i do kada će država plaćati "hladni pogon".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!