15:59 / 12.06.2019.

Autor: I.H./HRT

Cappelli razmišlja o povećanju kvota za strane radnike

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ako bude potrebno naravno da ćemo intervenirati i dozvoliti još dvije-tri tisuće ljudi, kazao je ministar turizma Gari Capelli.
Ministar turizma Gari Cappelli iz Novalje je poručio kako u njegovu Ministarstvu ozbiljno razmišljaju o povećanju kvota za uvoz sezonske radne snage u turizmu.

U Novalji je bio na Danu grada, u kojemu je u posljednje tri godine, u četiri nova hotela s četiri zvjezdice, uloženo ukupno 160 milijuna kuna.

- Mi smo negdje sa 7600 kvota došli na 15 600 i vjerojatno ovih dana ćemo doći do negdje iskoristivosti sto posto tih kvota. Sutra, prekosutra imat ćemo točnu analizu i znat ćemo sa strane ministarstva rada, dakle vidjeti u kom smjeru i ako bude potrebno naravno da ćemo intervenirati i dozvoliti još dvije-tri tisuće ljudi, kazao je ministar turizma Gari Capelli.
Sezona odlično krenula, no radnika nedostaje

Strukovna grupa hotelijera najjužnije županije raspravljala je o rezultatima prošle i pripremi ove turističke sezone. Prošla turistička godina završila je s većim plaćama zaposlenih, s višim cijenama noćenja te, najvažnije, s čak 32% većom dobiti u odnosu na godinu ranije. I pet ovogodišnjih mjeseci proteklo je u sličnim tonovima, a sada je sva pozornost usmjerena na srpanj i kolovoz, odnosno na turističku špicu.

Hotelijeri imaju razloga za zadovoljstvo, prošle su godine rasle cijene, plaće, ali i dobit. Ona je porasla za više od 30 posto u odnosu na godinu prije! I ova je godina krenula odlično, sad je pitanje što će biti sa samom špicom sezone.

U prvih pet mjeseci, velik porast i dolazaka i noćenja, i u Dubrovniku i u ostatku županije. Isplatila su se, čini se, velika ulaganja u smještaj i u zračnu povezanost.

- Predsezona je sigurno došla kao posljedica odlične povezanosti, potpuno drugačije nego što smo imali proteklih godina, Dubrovnik je bio povezan sa 7 gradova tijekom zime, 19 letova tjedno i to je svakako napravilo ovaj dobar rezultat. Dodatan dobar rezultat su napravili čarteri senior programa, koji su svakodnevno dovodili u Dubrovniku 350 gostiju, rekla je direktorica TZ Dubrovnik Romana Vlašić.

Najveća briga hotelijerima u Dubrovniku i dalje je nedostatak radnika. A kad se radnici pronađu, kvote se brzo popune.

- Za sektor turizma kvota je bila 15 000, međutim, pomoćni radnici su zapravo kvota koja je bila najveća, i ona je bila najviše iskorištena, ona je već sada blokirana, rekla je Nikolina Trojić iz Hrvtske gospodarske komore.

Kvote bi se od iduće godine trebale ukinuti. Ipak, ostaje pitanje kako strani radnici utječu na kvalitetu, ali i kako im pronaći smještaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!