Cappelli u Dnevniku: Sezona 5 posto u plusu

19.08.2018.

19:32

Autor: HRT

default error photo
U prvih osam mjeseci turistička sezona je dobra, u plusu je 5 i nešto više posto što dolazaka, što noćenja, rekao je ministar turizma Gari Capelli u Dnevniku HTV-u.
U prvih osam mjeseci turistička sezona je dobra, u plusu je 5 i nešto više posto što dolazaka, što noćenja, rekao je ministar turizma Gari Capelli u Dnevniku HTV-u. Pretpostavlja da će se tako i završiti, s 5 posto u plusu. Ali pravi rezultati znat će se tek 31. prosinca, kada povučemo crtu govoreći o turističkoj godini, rekao je.

Svjetska turistička organizacija zadala je očekivane rezultate za RH od oko 3 posto. Rezervacije, booking za ostale mjesece daju nam pravo da govorimo o tome da imamo dobra očekivanja. Najbitniji su prihodi, a oni su već rasli, kazao je. Na konstataciju da je ponuda turističkih kapaciteta veća od potražnje, rekao je da se kapaciteti ne mogu ograničavati. Tržište će to odrediti, samo će se regulirati, rekao je. Prema studiji razvoja turizma do 2020. možemo očekivati do 19 milijuna turista i 100-110 milijuna noćenja. Bitno je da ćemo sljedeće godne ići na novu studiju razvoja turizma do 2025. Turizam ovisi i o političkim i svim drugim situacijama, istaknuo je.

U vezi rasterećenja PDV-a hotelijerima, rekao je da se rasterećenja moraju ravnomjerno donositi. Vlada će do kraja mandata biti 6,5 milijardi rasterećenja građana, dodao je. Povećanje nameta za iznajmljivače na današnju cijenu od 300 kuna po krevetu i 300 kuna boravišne pristojbe, ne smatra nametom. Moramo imati novaca za snažniji marketinški proboj na sva tržišta, kako bi zadržali ovo što imamo. Boravišna pristojba mora biti povećana i ta sredstva preusmjeriti na lokalne zajednice, kazao je Capelli u Dnevniku.

Zadovoljstvo samim tijekom turističke sezone izrazio je i premijer Andrej Plenković. "Globalno gledajući možemo biti zadovoljni i s investicijama s obzirom da je ove godine u turizam investirano oko milijardu eura u odnosu na 840 milijuna eura iz 2017. To je dovelo do povećanja kvalitete usluga. Vjerujem da će Hrvatska gdje turizam čini skoro 20 posto BDP-a nastaviti ovim putem, i biti jedna od ključnim mediteranskih destinacija", zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!