13:43 / 21.07.2019.

Autor: HRT

Cappelli: U RH je 3-4% manje turista nego u isto doba lani

-

-

Foto: - / -

Ministar u tome ne vidi problem, već podsjeća da se mora podignuti kvaliteta smještaja, pogotovo privatnog s 3 zvjezdice.
Prema današnjim podacima sustava eVisitor Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9 milijuna 700 tisuća turista, koji su ostvarili 43 milijuna 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, još smo u plusu, u dolascima 4 i pol, a u noćenjima 1%.

Međutim, od početka srpnja, zaključno s jučerašnjim danom, kako potvrđuje i ministar turizma, podaci su malo lošiji, za 3 do četiri posto u odnosu na srpanj prošle godine. I dok su hoteli popunjeni otprilike kao i lani, najveći je pad u kampovima i privatnom smještaju, oko 5 posto.

Ministar ne vidi problem, već podsjeća da se mora podignuti kvaliteta smještaja, pogotovo privatnog s 3 zvjezdice. Naglašava da su objekti s 4 i 5 zvjezdica uglavnom popunjeni te da ministarstvo ima viziju i strategiju razvoja turizma u sljedećih sedam godina.

- Cijela Europa je pogođena drugačijim smjerovima i pristupima turizmu. Nije samo Hrvatska na razini prošle godine. Iako smo u srpnju na razini 3-4 posto niže nego u srpnju prošle godine, još je uvijek skoro 4% više dolazaka i 1% više noćenja. Upozoravao sam da je Hrvatska došla na razinu od 200.000 turista i da je to njezina granica. Hrvatska treba podizati kvalitetu i to sam upozoravao od prvog dana od kad sam postao ministar, rekao je ministar Cappelli.- Prije dvije godine, u ovo doba, svi mediji su objavili da pucamo po šavu, a mi na današnji dan imamo turista kao prije dvije godine kad su svi govorili da pucamo po šavu. Ja sam tada govorio da je to limit hrvatske po broju turista zbog infrastrukture u gradovima. Danas smo došli na to da stanje danas nije uopće zabrinjavajuće, Hrvatska će se zadržati na ovim brojkama, ali treba podizati kvalitetu. Oko 70% kapaciteta u privatnom smještaju ima 3 zvjezdice, a polovina njih registrirano je prije 30 ili 20 godina, dakle to je problem hrvatskog turizma, kazao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!