14:41 / 21.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Cappelli vjeruje u povećanje turističkog prometa do tri posto u 2019.

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb, Dubrovnik i Poreč vodeće su destinacije u segmentu hotelskog smještaja u dosadašnjem dijelu godine.
Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati do tri posto u odnosu na lanjsku godinu, rečeno je u utorak u Rovinju na sastanku ministra turizma Garija Cappellija s predstavnicima istarske hotelske industrije i kampova, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

Gari Cappelli je s predstavnicima hotelske industrije i kampova razgovarao o stanju bukinga za ljeto i dosadašnjim turističkim rezultatima, aktualnostima iz novog zakonodavnog okvira koje se tiču hotelskog i ukupnog turističkog poslovanja, stanju s radnom snagom kao i o mogućnostima dugoročnih rješenja za osiguranje dostatnog broja kvalificiranih radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

Pri prezentaciji dosadašnjih turističkih rezultata u 2019. godini, na sastanku je istaknuto kako je u Hrvatskoj do kraja travnja u hotelskom smještaju zabilježeno ukupno 1,4 milijuna dolazaka i 3,2 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i pet posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Zagreb, Dubrovnik i Poreč vodeće su destinacije u segmentu hotelskog smještaja u dosadašnjem dijelu godine.

Što se tiče prognoza za ljetni dio godine, izneseno je kako se očekuje turistički promet na razini prošlogodišnjeg, a sveukupni cjelogodišnji promet trebao bi biti u skladu s očekivanjima, tj. procjenama iznesenim na početku turističke godine, pa se očekuje sveukupni cjelogodišnji rast u rasponu do tri posto.

- U hotelima i kampovima imamo ukupno 26 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a prosječna potrošnja gostiju koji borave u hotelima je 55 posto veća od prosječne potrošnje u ostalim vrstama smještaja. Do kraja mandata planiramo donijeti novu Strategiju razvoja turizma koja će biti pečat našeg rada i pružiti okvir za održiv, sveobuhvatan i konkurentan turistički razvoj, rekao je Cappelli nakon sastanka, dodavši kako današnji turisti sve više traže odmor prilagođen njihovim konkretnim željama i potrebama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!