18:52 / 25.01.2019.

Autor: Silvana Skočajić/M.Š./HRT

Cappelli za HRT: Očekujemo do 6 posto više prihoda od turizma u 2019.

-

-

Foto: - / -

Dani poslova u turizmu na Zagrebačkom su velesajmu, gdje se predstavilo 85 najvećih poslodavaca - privukli oko pet tisuća zainteresiranih za sezonske poslove...
Ranije i ozbiljnije - poslodavci su ove godine krenuli u potragu za sezonskim radnicima. Prema procjenama, radnika će nedostajati više nego ikada pa se nude veće plaće i bolji smještaj.

Dani poslova u turizmu na Zagrebačkom su velesajmu, gdje se predstavilo 85 najvećih poslodavaca - privukli oko pet tisuća zainteresiranih za sezonske poslove...

U Karlovcu je jutros bila velika gužva na autobusnom kolodvoru. Gotovo 350 nezaposlenih, studenata i učenika, koji traže sezonski posao, otišli su u Zagreb, na Sajam poslova u turizmu. 

- Očekujem dobru ponudu, dobre plaće, ali se moramo potruditi u svakom slučaju; Istru i na Kvarner - to mi je najbolje mjesto gdje bi volio raditi, govore zainteresirani za sezonski rad.

Na jednom mjestu u Zagrebu, okupilo se 85 poslodavaca koji traže više od pet tisuća sezonskih radnika.

- Za puni mjesečni fond odrađeni minimalno primanje iznosi pet tisuća kuna za bilo koje radno mjesto u Valamar rivijeri, govori Tina Pamić iz sektora ljudskih potencijala u tvrtki Valamar Riviera.

Najtraženija su zanimanja konobari, kuhari, spremačice te pomoćno kuhinjsko osoblje.

- Taj dio na razini prošle godine povukao je negdje oko 22 tisuće osoba, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Nakon Zagreba, sljedeći sajam poslova održava se za tjedan dana u Splitu.Tema dana: Ministar Cappelli o sezoni 2019.

Procjenjuje se da će prihod od hrvatskog turizma u 2018. godini, kada se podvuče crta, iznositi oko 12 milijardi eura. To je četiri posto više noćenja, šest posto više dolazaka.

Hrvatska je osvojila i drugo mjesto za najbolju europsku destinaciju nakon Grčke, no postavlja se pitanje. Hoće li naš turizam u 2019. godini imati dovoljan broj radnika u turizmu.

O rezultatima u 2018. godini i očekivanjima od 2019., u Temi dana HTV-a govorio je ministar turizma Gari Cappelli.

- Završili su Treći dani poslova u turizmu, u Zagrebu. Očekujemo da će 20 tisuća zainteresiranih proći  kroz tri dana poslova (Osijek, Zagreb i Split). Vlada jedan daleko veći interes. Ovi dani poslova daju svoje rezultate te će se rezultati vidjeti u kvaliteti svega onoga što smo uspjeli pronaći.

Poslodavci su shvatili da moraju podići plaće i poboljšali su smještaj za radnike.

- Vlada gleda rasteretiti poslodavce, rasteretili su 300 milijuna kuna poreza koji je išao za smještaj i hranu zaposlenika. Poslodavci grade i male hotele za sezonce. Maksimalno radimo i na tome da zaustavimo odlazak ljudi van Hrvatske, da shvate da je u turizmu kvalitetno raditi.
Zašto je Hrvatska među 10 najpoželjnijih odredišta u Koreji?
Do 31. siječnja sve jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluku o iznosu paušalnog poreza za male iznajmljivače. Oko 100 tisuća malih iznajmljivača boje se hoće li morati plaćati i do 1500 kuna. Za sada su Split i Dubrovnik najavili povećanje.

- Mi smo u Europi i svijetu prepoznati po privatnom smještaju i to je jedno od bogatstava u Hrvatskoj. Ići ćemo kroz novi zakon u rekategorizaciju obiteljskog smještaja, nudit će se i kvalitetni krediti. To neće biti obveza, već mogućnost. Poput privatnog smještaja, bitni su nam i kampovi i hoteli, poručuje ministar turizma.

Nakon vrlo važnog londonskog turističkog sajma, pred nama je vrlo važan sajam u Duesseldorfu koji se bazira na nautici, a potom i vrlo važni Muenchen i Berlin. Kakva su predviđanja što se tiče brojki u 2019.?

- Planiramo da ćemo imati ukupni rast od oko dva do tri posto. Nadam se da se neće ništa drastično dogoditi vezano uz Brexit jer imamo predviđanje rasta pet do sedam posto britanskih turista, oko 20 posto više Amerikanaca te oko 45 posto više Kineza. Računamo da ćemo sljedeću godinu završiti s rastom prihoda od turizma od pet do šest posto, zaključuje ministar turizma Gari Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!