CEIZ indeks za kolovoz: Godišnji rast BDP-a od 7,8 posto u trećem tromjesečju 2022.

04.11.2022.

17:11

Autor: M.M./HRT/Hina

CEIZ indeks za kolovoz: Godišnji rast BDP-a od 7,8 posto u trećem tromjesečju 2022.

CEIZ indeks za kolovoz: Godišnji rast BDP-a od 7,8 posto u trećem tromjesečju 2022.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), objavljene uz napomenu da za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u trećem tromjesečju 2022. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za rujan.

U kolovozu 2022. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,24 indeksna boda u odnosu na srpanj 2022. Istovremeno, u odnosu na kolovoz 2021., vrijednost indeksa se smanjila za 3,1 indeksni bod, što je posljedica prije svega visoke vrijednosti CEIZ indeksa u trećem tromjesečju prošle godine, tijekom kojeg se gospodarska aktivnost značajnije oporavila nakon zatvaranja gospodarstva uslijed primjene epidemioloških mjera, stoji u objavi na EIZ-ovoj internetskoj stranici.

Ako se promatra ponašanje pojedinih komponenti indeksa, navode iz EIZ-a, manju desezoniranu vrijednost u kolovozu 2022. u odnosu na prethodni mjesec bilježi broj dolazaka turista, dok su obujam industrijske proizvodnje, prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost i promet u trgovini na malo ostvarili povećanje desezonirane vrijednosti.

- Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjom stopom promjene BDP-a u trećem tromjesečju 2022., u odnosu na isto tromjesečje 2021., bilježi stopu rasta od 7,8 posto, ističe se.

Istovremeno, navode iz EIZ-a, ekonomska aktivnost u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja 2022., u odnosu na drugo tromjesečje 2022., iskazuje trend blagog usporavanja.

Za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u trećem tromjesečju 2022. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za rujan, napomenuli su iz EIZ-a. Dodali su i da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!