17:48 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Čeka li Hrvatsku rast kreditnog rejtinga?

-

-

Foto: - / -

Još od kraja 2012. hrvatski je rejting čak dvije razine ispod investicijskog i jedan od najnižih u EU. Ipak, zbog sve boljeg stanja javnih financija, analitičari procjenjuju da bi se rejting mogao povisiti.
Već potkraj ovoga tjedna agencija Fitch trebala bi objaviti novu ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga. U iduća dva mjeseca isto se očekuje i od Moodysa te Standard and Poorsa. Još od kraja 2012. hrvatski je rejting čak dvije razine ispod investicijskog i jedan od najnižih u Europskoj uniji. Ipak, zbog sve boljeg stanja javnih financija analitičari procjenjuju da bi se rejting mogao povisiti.

Od listopada prošle godine premija na rizik hrvatskih obveznica bitno se smanjila, a Hrvatska se već potkraj godine povoljnije zadužila. Posljedica je to dobre likvidnosti na tržištu, ali i poboljšanih izgleda koje je Hrvatskoj dala agencija Standard and Poors. Na potezu je sada agencija Fitch
Svjetska banka: Gospodarstvo u Hrvatskoj rast će 2,6%, a u svijetu 3,1%
Iako su odluke triju najvećih svjetskih agencija prilično nepredvidljive i međusobno im se razlikuju kriteriji ocjenjivanja, u sljedećih nekoliko mjeseci, smatra ekonomski analitičar Hrvoje Stojić, Hrvatska može očekivati povećanje kreditnog rejtinga. 
 
"Za očekivati je da one honoriraju poboljšanje trendova u javnim financijama, da smo uhvatili bržu potencijalnu stopu rasta i da Hrvatska čini kontinuirane napore u smislu poboljšanja konkurentnosti što bi trebalo srednjoročno imati pozitivan efekt na potencijalnu stopu rasta", rekao je Stojić.

Agencije za rejting uspoređuju nas s drugima, analiziraju javne financije, rast BDP-a, ali i uračunavaju rizike - od restrukturiranja Agrokora, političke stabilnosti pa do brzine provođenja reformi. 

"Možemo reći da će ta dinamika poboljšanja hrvatskog kreditnog rejtinga koji se i dalje nalazi u neinvesticijskom statusu ovisiti i o tome koliko će pozitivan ciklus potrajati, ali i da li će se pokrenuti znatnije strukturne reforme u Hrvatskoj koje čekamo već dugo vremena", objašnjava ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!