10:03 / 10.02.2018.

Autor: HRT

Čeka se premijerova odluka o savjetnicima Agrokora

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Ako nam razne okolnosti ne budu previše odvraćale pozornost od osnovnog posla, vjerujemo da u godini dana možemo ostvariti cilj", kazao je Beveridge.
Prije točno godinu dana ruski veleposlanik Anvar Azimov, na susretu s novinarima, izjavom da ruske banke više neće kreditirati Agrokor, podignuo je buru koja će ubrzo nakon toga prerasti u najveću krizu hrvatskoga gospodarstva, ali i ne samo njega.

Godinu dana poslije za nagodbu vjerovnika i dobavljača s izvanrednom upravom Agrokora ostaje još dva mjeseca. Čeka se i odluka premijera Andreja Plenkovića o skupo plaćenim savjetnicima, među kojima su i oni iz bivše tvrtke Ante Ramljaka.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nada se da analiza neće pokazati ništa negativno. Sinoć je u Šibeniku dosta oštro govorio o milijunskim naknadama za savjetnike u Agrokoru.
Jandroković: Uskoro raščišćavanje afere Konzultant
Bivši HDZ-ov koalicijski partner Most pak smatra da odgovornost prije svih treba snositi predsjednik i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

U tom slučaju otišao bi i Ante Ramljak, a njegov glavni savjetnik za restrukturiranje AlixPartners smatra da bi to bio kraj za Agrokor.

Beveridge: Ramljakova smjena ugrozila bi proces restrukturiranja 

Smjena izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka apsolutno bi ugrozila proces restrukturiranja Agrokora, izjavio je Alastair Beveridge, direktor AlixPartnersa, savjetnika u restrukturiranju. "Ante je sastavni dio uspjeha koji smo već ostvarili", dodao je. "Zakon o izvanrednoj upravi propisuje jednogodišnje razdoblje. Ako nam razne okolnosti ne budu previše odvraćale pozornost od osnovnog posla, vjerujemo da u tom razdoblju možemo ostvariti cilj", kazao je Beveridge za Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković zatražio je prošloga tjedna dokumentaciju vezanu uz angažiranje savjetnika u Agrokoru nakon što je u medijima objavljeno kako je, među ostalima, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

Beveridge u intervjuu objašnjava da su u prvim danima izvanredne uprave lokalne tvrtke Texo Management, Altera savjetovanje i Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri već pomagali izvanrednom povjereniku. "U to vrijeme nijednu od tih kompanija formalno nije bio angažirao Agrokor, ali su dobro radile i vrlo su dobro razumjele problematiku", kaže Beveridge, objašnjavajući da im je stoga ponudio da budu dio tima za restrukturiranje. "Jedna jasna prednost ovakvog pristupa niže su naknade lokalnih savjetnika, koje su u skladu s lokalnim tržištem i koje su naš zajednički pristup učinile troškovno učinkovitim, povoljnijim za Agrokor", kazao je Beveridge.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak lani je u studenom iznio podatak da će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!