Čelnica ESB-a Lagarde s Plenkovićem razgovarala o uvođenju eura

12:49 / 25.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde

Čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem na Ekonomskom forumu u Davosu, na Twitteru je objavila status gdje se osvrnula na put Hrvatske prema ulasku u eurozonu.

Podsjetimo, ambicija Hrvatske je da od 1. siječnja 2023. sredstvo plaćanja u našoj zemlji bude euro, dok bi kuna otišla u prošlost.

Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju u srijedu ujutro, rekao je da smo ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu.

- Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno početak češkog predsjedanja. Nekidan sam održao sastanak s češkim ministrom financija.

Čelnica ESB-a Lagarde napisala je na Twitteru sljedeće.

- Hrvatski europski put nastavlja se, a kako bi postali 20. zemlja Europske unije koja je uvela euro kao svoju valutu. Sretna sam zbog susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na Ekonomskom forumu u Davosu, a tijekom kojega smo se osvrnuli na trenutni napredak Hrvatske.


Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.

Lagarde je ovoga tjedna najavila da bi ECB-ova ključna depozitna stopa od minus 0,5 posto zbog povećanja inflacije trebala početi rasti u srpnju i mogla biti na nuli ili "nešto iznad" nule do kraja rujna, prije nego što dodatno poraste "prema neutralnoj stopi".

Šef nizozemske središnje banke Klaas Knot, koji je među najkonzervativnijim članovima Upravnog vijeća ECB-a, rekao je da u potpunosti podupire takav plan.

- U potpunosti sam u tome, u potpunosti podupirem sve što je na (Lagardinom) blogu, rekao je Knot na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Čelnik finske središnje banke Olli Rehn također je izrazio podršku povećanju kamatnih stopa tijekom ljeta, kao i glavni ekonomist ECB-a Philip Traka.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde naznačila je početkom tjedna na blogu da bi kreditiranje uskoro moglo poskupjeti.

- Na temelju trenutačnih izgleda, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja, napisala je Lagarde, dajući najjasniju naznaku da ECB ide prema prvom povećanju kamatnih stopa nakon niza godina.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto.

Glavna stopa refinanciranja je na nuli.

Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je Lagarde, upozoravajući da se "tempo i ukupni opseg prilagodbe ne mogu odrediti unaprijed".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!