10:43 / 05.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Čelnik OMV-a: Europa nije spremna za embargo na ruski plin

Čelnik OMV-a tvrdi da Europa nije spremna za zabranu ruskog plina

Čelnik OMV-a tvrdi da Europa nije spremna za zabranu ruskog plina

Foto: Tomasz Makowski / Shutterstock

Europa nije spremna za zabranu uvoza plina iz Rusije, a prestanak isporuka utjecao bi na njezinu industriju i ukupno gospodarstvo, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

- Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni prihvatiti posljedice. Jedno treba jasno razumjeti: opskrbu plinom ne osiguravamo vlastitom proizvodnjom u Europi, već opskrbom iz Rusije, rekao je Alfred Stern.


Prema riječima čelnika OMV-a, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvo.


- Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će kućanstvima osigurati toplinu. Kućanstva troše u prosjeku oko 20 posto plina godišnje, potrebno nam je oko 35 posto za proizvodnju energije i oko 40 posto za industriju. No, nije riječ samo o tome nego i održanju naše gospodarske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti, dodao je Stern u intervjuu.


Što se tiče nafte, kazao je da OMV rusku sirovinu ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. Upozorio je da Rusija proizvodi 10 milijuna barela dnevno, dakle desetinu svjetske proizvodnje, od čega se 50 posto izvozi.


- Riječ je o značajnim količinama, a razlika u cijeni između Brent i Urals nafte sada je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih gospodarskih prognoza potražnja za naftom vjerojatno neće toliko porasti, ali se može očekivati da će cijene nafte ostati na visokoj razini. Tržišta ne reagiraju samo racionalno, već ih pokreću i strah i emocije, kaže Stern.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!